Premium

Slagerij Groot in Lutjebroek metnieuwe winkel naar eeuwfeest

Slagerij Groot in Lutjebroek metnieuwe winkel naar eeuwfeest
De slagersfamilie Groot in de geheel vernieuwde winkel: vlnr: Ingrid, Danique, Ferron, Natalja en Erik.
© foto theo groot
Lutjebroek

Over acht jaar vieren ze op deze plek het honderdjarig bestaan van hun slagerij. Maar daar wilde de familie Groot uit Lutjebroek niet op wachten. „We zaten al 28 jaar in de oude winkel. In het voorjaar besloten we voor helemaal nieuw te gaan.”

Ingrid Groot is trots op het eindresultaat: een compleet vernieuwde en vergrote slagerij Groot. De voorgevel is opnieuw opgetrokken. De oude winkel werd helemaal gestript en de koelcel daarachter weggehaald. In de ontstane ruimte, met twaalf vierkante meter extra, is de winkel met de modernste materialen weer opgebouwd.

De fraai uitgelichte vitrinekasten laten zien wat slagerij Groot in huis heeft. Het vlees en de rijke schakering aan vleeswaren zijn ruim uitgestald in de gekoelde meubelen en er is een ruime plek voor de presentatie van de zelf vervaardigde salades en kant-en-klaarmaaltijden.

Hakbijl

Achterin is een deel voor de ’mannen’ en voor de ’meiden’, hoewel bij de familie Groot dat onderscheid eigenlijk niet kan worden gemaakt. Bij de enige, nog zelfslachtende, slager in West-Friesland hanteert ook dochter Danique met verve het uitbeenmes en de hakbijl. Om de week staan vader Erik, zoon Ferron én Danique op maandagmorgen in de slachterij om een koe en een lam te verdelen in stukken vlees. De runderen en lammeren komen van veehandel Boeder in Andijk, het varkensvlees is van Beemsterlant’s varkens.

Voor de slagers is er achterin de winkel de worstmakerij en de ruimte waar op het hakblok de grote stukken vlees worden verwerkt tot karbonades, biefstukken en lappen. Aan de andere kant is de afdeling waar de patés, de gegrilde producten, de salades, de soepen en de maaltijden worden klaargemaakt. „We hebben alleen al zeventien verschillende salades die we vers bereiden en het aantal complete maaltijden groeit nog. Steeds meer mensen kiezen af en toe voor zo’n gemakkelijke maaltijd”, vertelt Ingrid.

Antoon Groot begon in 1926 als zelfslachtende slager. Zijn zoon Jan volgde hem op. Een paniekerige koe werd Jan in 2010 fataal: hij stierf aan de gevolgen van een schedelbasisfractuur, opgelopen in de slachterij. Erik en zijn broer Ton zetten de zaak voort. Met Ferron en Danique, die beiden de opleiding aan de Slagersvakschool volgen, is de vierde generatie in het bedrijf gekomen. Ook dochter Natalja springt bij als het nodig is. Verder zijn er zes medewerkers om de zaak te draaien.

De winkel is ’modern met een knipoog naar het verleden’. Elementen als grote houten katrollen uit het slachthuis en een oud aanzetstaal zijn de uiterlijke kenmerken van vroeger. De ambachtelijke werkwijze en de receptuur van bijvoorbeeld de worsten zijn daar ook op geënt.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen