Bij start Holenkwartier Hoorn al direct 80 huurwoningen

Bij start Holenkwartier Hoorn al direct 80 huurwoningen
Wonen in lofts zal in Holenkwartier veelvuldig worden toegepast.
© Foto: Marcel van der Burg
Hoorn

Er komen meer sociale huurwoningen in het plan Holenkwartier, namelijk tachtig. Die zullen allemaal al direct in de eerste fase worden gebouwd, aan de noordkant van het gebied langs de Holenweg, op het nu nog braakliggende terrein tegenover Sauna Suomi. Van daaruit zal de wijk, op het terrein van het voormalige Philipscomplex, steeds verder worden ontwikkeld richting Willemsweg.

Zoals de plannen nu liggen, komen zestig huurappartementen in een gebouw van vijf tot zes lagen aan de kant van de Provincialeweg en nog een gebouw met twintig huurwoningen aan de Holenweg. Verder worden in dit eerste deel circa honderd koopwoningen (onder andere twee-onder-een-kap) en -appartementen gebouwd.

Het ontwerpbestemmingsplan Holenkwartier zal waarschijnlijk in december worden behandeld door de gemeenteraad. De initiatiefnemers van Terra Marique, waarin woningcorporatie Intermaris en Zeeman Vastgoed samenwerken, hopen dat het plan in de zomer van 2019 onherroepelijk wordt. De verkoop gaat dan in het najaar van start, en in het voorjaar van 2020 kan de eerste schop de grond in. Directeur Peter Langenberg van Zeeman Vastgoed verwacht dat de bouw van de appartementencomplexen, in elk geval degene die boven op de halfverdiepte parkeergarage komen, zo’n anderhalf jaar in beslag neemt. De ’grondgebonden’ woningen kunnen sneller klaar zijn.

De uitbreiding van het aantal huurwoningen is mogelijk geworden doordat het maximum aantal woningen in het wijkje is verhoogd van 350 naar 400. Dat gebeurde nadat in overleg met de gemeente het onderdeel ’versmarkt’ was geschrapt. Die zou niet haalbaar zijn. De vershal stond voor 1000 m2 in het plan.

Nieuw is de categorie middenhuur (huurbedrag tussen 700 en 1000 euro per maand), die is toegevoegd om tegemoet te komen aan de vraag. Twintig van de 400 woningen worden middenhuur, en veertig vallen onder de noemer ’goedkope koop’. De rest, 260 stuks, worden koopwoningen in de vrije sector.

Het hart van de nieuwe stadswijk wordt gevormd door twee fabriekshallen en het ketelhuis van de voormalige Philipsfabriek. In een deel hiervan, maar ook elders, komen loftwoningen. Dat zijn woningen in ruimten van soms zes meter hoog, die de bewoner naar eigen wens kan indelen. Marc Koehler Architects uit Amsterdam is door Terra Marique geselecteerd als hoofdarchitect. Dit bureau is initiatiefnemer van het ’Superlofts’-concept, collectieve woongebouwen met gedeelde voorzieningen, waarbij eigenaren ontwerpoplossingen met elkaar delen. Momenteel is de architect bezig met een schetsontwerp voor het hele plan, om vervolgens met het ontwerp van fase 1 te beginnen.

Meer nieuws uit West-Friesland

Lees hier de digitale editieVolg ons