Hilversumse lunchroom getreiterd door anti-pietactivisten

De butlerpop die door Rebekka Timmer racistisch wordt gevonden.© FOTO Holland Media Combinatie

Bert-Jan van Oel
Hilversum

Daan van Linschoten, mede-eigenaar van lunchroom De Koffiebranderij in de Hilversumse Kerkstraat, overweegt aangifte te doen tegen Rebekka Timmer en/of de activisten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP). Van Linschoten werd op internet belasterd nadat hij Rebekka Timmer en een andere activiste had gevraagd zijn zaak te verlaten. Het tweetal beschuldigde Van Linschoten van racisme.

Vrijdag kwamen Timmer en een andere activiste De Koffiebranderij binnen. Zij maakten zich druk om een butlerpop die buiten de lunchroom staat. Die zou getuigen van racisme. Binnen vonden Timmer en haar gezellin de sinterklaasversiering ook racistisch. Volgens Daan van Linschoten wilde Timmer dat de versieringen werden weggehaald en ook de butlerpop (een bord met een man die een zwart gezicht heeft) zou worden verwijderd.

„Het is een mening en die mag ze hebben”, zegt Daan van Linschoten, inmiddels vijf jaar mede-eigenaar van de zaak. „Alleen heb ik een andere mening. En ik laat me niet door iemand anders vertellen hoe ik mijn lunchroom inricht. Ik vind het ook onfatsoenlijk dat iemand binnenkomt en overal stickers op wil gaan plakken waarop staat: ’Zwarte Piet is racisme’. Dus ik heb haar gezegd dat ze de verkeerde deur is binnengegaan en gevraagd of ze het pand wilde verlaten.”

Rebekka Timmer maakt deel uit van de fractie van de SP in Hilversum. Ze was ook de initiatiefneemster van de demonstratie, zaterdag op de Groest. Namens KOZP hanteerde ze de megafoon in het vak dat de anti-pietactivisten toegewezen hadden gekregen voor de intocht van Sinterklaas. Ze bevestigt dat ze vrijdag in de lunchroom is geweest en de eigenaar heeft gewezen op ’racistische uitingen’ buiten en in de zaak.

„Ik ben op veel fronten actief. Ik handelde in dit geval niet namens de SP, maar als privépersoon”, zegt ze. „Ik voerde actie tegen Zwarte Piet.”

Na haar bezoekje aan De Koffiebranderij plaatste Timmer op Facebook een recensie: ’Racistische karikaturen staan bij de Lunchroom voor de deur en de hele zaak hangt er vol mee. Walgelijk. Als je er wat van zegt kun je een grote mond krijgen. Ik kom er niet meer’.

Gevolg was dat mensen uit haar omgeving - of in elk geval anti-zwartepietactivisten - begonnen met trollen: internettreiteren. De Facebookpagina van De Koffiebranderij liep laat op de vrijdagavond vol met negatieve recensies. „Allemaal van anonieme mensen die hier nog nooit zijn geweest”, aldus Daan van Linschoten. Een van de reviews luidde: ’Hele complex heeft een dierenplaag, muizen en kakkerlakken in de keuken. Niet eten hier!’ Was getekend: ene Daisy Plainview, duidelijk een nickname.

Rebekka Timmer zegt: „Ik heb niemand gevraagd zulke dingen te doen en weet zelfs niet dat het is gebeurd. Als het echt zo is, keur ik dat niet goed. Ik sta wel achter mijn eigen review.” Van Linschoten, die Facebook heeft gevraagd de valse reviews te verwijderen: „Ik wil excuses van Rebekka Timmer of ik ga aangifte doen. Ik laat mijn zaak niet naar de haaien gaan door dit soort mensen.”

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen