Premium

Dorpsraad Wijk aan Zee maakte al bezwaar tegen windverhitten Hoogoven 7

Dorpsraad Wijk aan Zee maakte al bezwaar tegen windverhitten Hoogoven 7
IJmuiden

Een vergunning van Tata Steel om meer stikstof(di)oxide uit te stoten dan de Europese norm, wordt voor de rechter aangevochten door de Inspectie voor de Leefomgeving en Transport (ILT). Tegen die vergunning heeft Dorpsraad Wijk aan Zee eerder bezwaar aangetekend.

De Dorpsraad vindt dat Tata Steel bij een geplande stop van Hoogoven 7 een installatie moet bouwen (’deNOx’) om de stikstofoxiden tegen te houden. Dit hoefde in de vergunning niet van de provincie, omdat Tata het te duur vindt.

De provincie heeft een bezwaar tegen de betreffende vergunning van Dorpsraad Wijk aan Zee naast zich neergelegd. Die spant daartoe eveneens een rechtszaak aan.

De ILT is in beroep gegaan tegen een vergunning die de provincie Noord-Holland heeft afgegeven aan Tata Steel. Door de bepalingen in de vergunning kan de gezondheid van mensen worden geschaad en de natuur worden aangetast, aldus ILT.

Volgens ILT gaat het om een vergunning voor het zogenaamde windverhitten bij Hoogoven 7. In de windverhitters wordt warme lucht verder verhit tot 1200 graden, waarna het wordt gebruikt bij de productie van ruwijzer in de hoogoven.

De ILT stelt vast dat hierbij stikstofoxiden vrijkomen, ’zoals bij alle vormen van verbranding op hoge temperaturen’. De inspectie constateert dat de uitstoot bij het windverhitten in IJmuiden de Europese normen overschrijdt.

’Omwonenden en de directe leefomgeving worden hierdoor teveel blootgesteld aan stikstofoxiden’, vindt de toezichthouder.

Deze gassen zijn schadelijk voor de luchtwegen en veroorzaken bodemverzuring, wat schadelijk is voor de natuur. Hier is door de uitstoot van ’NOx’ - zoals de scheikundige benaming wordt geschreven - sprake van ’verminderde biodiversiteit’.

Momenteel is Tata Steel in IJmuiden een uitstoot van 8000 ton stikstof(di)oxide per jaar vergund. Daarmee is Tata Steel veruit de grootste producent van deze gassen in Nederland. Ter vergelijking: 8000 ton staat qua gewicht gelijk aan 7000 personenauto’s per jaar.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen