Weer tegenslag Mirror Water Hotel Monnickendam

© Archieffoto ANP

Johan Moes
Monnickendam

Een nieuwe tegenslag voor de initiatiefnemers van het Mirror Water Hotel op het Hemmeland in Monnickendam. Een voorstel voor natuurcompensatie is door de provincie Noord-Holland afgewezen, wat inhoudt dat er voorlopig geen groen licht komt voor het hotel. De zoektocht naar een locatie waar natuur kan worden gecompenseerd begint opnieuw.

Dat blijkt uit een memo van wethouder Jelle Kaars aan de gemeenteraad van Waterland. Die drong er onlangs bij het college op aan om zo snel mogelijk met de provincie overeenstemming te vinden over het nieuwe hotel dat Mieke en Gerard Kulik, eigenaren van het Mirror Paviljoen, willen bouwen. Sinds de eerste plannen daarvoor werden gepresenteerd, meer dan twaalf jaar geleden, volgde de ene tegenslag de andere op.

De provincie ziet nog wel wat haken en ogen aan het plan, maar verreweg het grootste struikelblok is de natuurcompensatie. De plek waar het hotel moet komen is onderdeel van het Natuur Netwerk Nederland (NNN). Daarvoor geldt dat elk stukje natuur dat als gevolg van bouwplannen wordt opgeofferd, ergens anders moet worden gecompenseerd.

Samenhang

In het geval van het hotel in Monnickendam hoeft die compensatie niet per se ook op het Hemmeland of in Waterland gerealiseerd te worden. Dat mag in principe overal in de provincie zijn, maar het moet wel een samenhang hebben met andere natuurgebieden die onderdeel zijn van het Natuurnetwerk.

Een aantal suggesties voor plekken waar natuur gecompenseerd zou kunnen worden is al eerder door de provincie afgewezen. Het echtpaar Kulik had nu de hoop dat een locatie in Bloemendaal wel geaccepteerd zou worden. Maar ook daar gaat de provincie niet mee akkoord, stelt wethouder Kaars in zijn memo. Volgens de provincie is er onvoldoende samenhang met andere gebieden en is ook de natuurkwaliteit van het perceel in Bloemendaal onvoldoende. ,,Dat betekent dat er gezocht moet worden naar een ander geschikt perceel dat wel voldoet aan de gestelde criteria’’, aldus Kaars.

Het vinden van compensatie is in eerste instantie een zaak van de initiatiefnemers van een plan. In dit geval trekken het echtpaar Kulik en het college van b en w echter samen op. Omdat het echtpaar al zo lang bezig is met het plan, waarvoor de gemeente destijds ook toestemming heeft gegeven, droeg de raad het college onlangs op om alles op alles te zetten om nu eindelijk eens schot in de zaak te brengen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.