Bouke Bouma wint in SAV Streekboscross

Bouke Bouma (witte shirt) voor Ruud Beerepoot en Ron van Diepen.

Bouke Bouma (witte shirt) voor Ruud Beerepoot en Ron van Diepen.© Foto Theo Groot

Peter van den Dongen
Bovenkarspel

De SAV Streekboscross is zondag een prooi geworden voor Bouke Bouma. De Edammer hield tijdens de derde van vijf wedstrijden uit het Runnersworld Hoorn Crosscircuit de routiniers Ruud Beerepoot en Ron van Diepen achter zich.

Voor Bouma was het de eerste keer dat hij een wedstrijd uit het crosscircuit op z’n naam bracht. ,,Vorig jaar sloot ik het algemeen klassement af als derde, dit jaar is er sprake van progressie want ik voer het klassement nu aan. Het was een loeisnelle wedstrijd, waarin de spanning door Ruud en Ron werd opgevoerd.”

Ron van Diepen werd op de hielen gezeten door zoon Luca. De jongeling finishte in 33.19 minuten als vierde. ,,Aan het begin kon ik mijn vader goed volgen, maar hij is toch wat sterker, waardoor ik de laatste twee rondjes moest afhaken”, aldus Luca na de cross over 9800 meter.

,,Het gaatje wordt steeds kleiner, maar dat geeft niet’’, lacht zijn vader. ,,Het zijn vier rondjes van 2,5 kilometer. De eerste rondjes lag het tempo niet zo hoog en toen zat Luca er nog bij. Daarna verhoogde Ruud het tempo. De vierde ronde was het pas echt goed werken. De laatste vierhonderd meter liepen Bouke en Ruud weg. Ik kon nog wel een sprintje inzetten, maar kwam net iets tekort. Maar de vorm begint te komen.”

Het waren niet alleen de mannen die de aandacht op zich vestigden met een snelle wedstrijd. Vooral Jetske van Kampen deed van zich spreken door het parcours in een tijd van 16.47 minuten te ronden. Ze was daarmee 34 seconden sneller dan Inge Felter-de Jong, die als tweede finishte. Danielle van Dorth werd derde. De snelle tijden zijn volgens organisator Wouter Meijerink te danken aan de droge periode. ,,Er worden heel snelle tijden gelopen. Voorheen was er sprake van veel klei en modder. Die hobbels hoeft men vandaag niet te nemen.’’

Speaker Jan Ettes sprak van een vriendelijke sport. ,,Het is zo vertrouwd, de sfeer in de atletiek is vriendschappelijk. Wij lopen dit parcours al acht jaar. Soms zakten mensen tot hun enkels in de prut. Kuilen kom je nu niet meer tegen. De sporters lopen nu achttien tot negentien kilometer per uur. Die snelheid zit al dicht bij die van een marathon.’’

SAV Streekboscross

Mannen: 1. Bouma 32.27, 2. Beerepoot 32.32, 3. Van Diepen 32.33.

Vrouwen: 1. Van Kampen 16.47, 2. Felter-De Jong 17.21, 3. Van Dordt 18.01.

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen