Zaandammer negeert afspraken reclassering

Joost Verhagen
Zaandam

,,Achteraf gezien had ik het misschien serieuzer moeten nemen.’’ Dat zei de 22-jarige Zaandammer Shakil B. vrijdag tegen de rechtbank in Alkmaar. B. werd in december vorig jaar veroordeeld tot een deels voorwaardelijke straf vanwege onder andere een afpersing en gewelddadige diefstal in Zaandam begin 2016.

Hij kreeg als voorwaarde opgelegd dat hij contact moest houden met de reclassering en een gedragstraining moest volgen.

Maar de reclassering stuurde de zaak van B. terug naar de rechtbank omdat hij 11 van de 21 afspraken niet is komen opdagen. Ook zou hij zich niet erg constructief opstellen bij de gesprekken waar hij wel was. Hij zou boos en opvliegend reageren op zijn begeleider.

B. verklaarde dat hij regelmatig moest overwerken en daarom zijn afspraken na kon komen. Van een aantal afspraken gaf hij toe dat hij ze vergeten was.

Maar volgens de Zaandammer en zijn advocaat Sjoerd van Galen is B. wel erg hard bezig geweest om aan zijn toekomst te werken. Daarvoor heeft hij hulp gezocht met een sociaal werker van het wijkteam om zijn schulden in kaart te brengen.

,,Shakil is voor mij een voorbeeld van iemand die juist wel meewerkt.'' verklaarde de begeleider van het wijkteam tijdens de rechtszaak. Daarnaast heeft B. inmiddels meerdere dagen in de week werk en is hij bezig met het uitvoeren van een werkstraf.

Verder gaan

Sjoerd van Galen vroeg daarom om de voorwaarden van de voorwaardelijke straf te schrappen zodat zijn cliënt verder kan gaan waar hij mee bezig is.

Maar de officier van justitie is van mening dat Shakil B. de 21 dagen jeugddetentie die hem boven het hoofd hingen nu toch moet gaan uitzitten. ,,De meldplicht is er niet zomaar, die is door de rechtbank opgelegd zodat we in de gaten kunnen houden hoe het gaat.'' vertelde ze de Zaandammer.

De uitspraak in de zaak is op 30 november.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.