Hilversum onthaalt Sinterklaas tumultueus

© STUDIO KASTERMANS /DANIELLE VAN COEVORDEN

Sebas Bouquet
Hilversum

’Hallo Sinterklaas!’, gilt een jongetje zaterdagmiddag op de Kerkbrink. Hij zit op de rug van zijn vader. Net als honderden andere kinderen heeft hij deze perfecte plek gekozen om de goedheiligman een warm welkom te geven. Maar niet iedereen bleek welkom bij de intocht in Hilversum.

Op de Kerkbrink is jong en oud bijeen om een glimp van de sint en zijn zwarte en roetveegpieten op te vangen. Regenboogpieten ontbreken, maar Sint heeft wél een stel vrolijke dieren meegenomen. Zij dartelen voor de karavaan uit.

Lees hier: Ongeregeldheden bij intocht sint Hilversum [video]

Het feest op de Kerkbrink kan rustig worden gevierd. Burgemeester Broertjes heeft demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) een plek toegewezen op de Groest.

Niet op de plaats waar die demonstranten hun geluid hadden willen laten horen, maar aan het einde van de route die voor de intocht is uitgestippeld, vlakbij het politiebureau.

Nadat de circa dertig KOZP-leden onder begeleiding naar hun vak zijn gebracht verzamelen zich aan de overkant van de straat minstens evenveel pro-pietdemonstranten.

Terwijl burgemeester Broertjes met de KOZP-demonstranten in gesprek gaat, schreeuwen de demonstranten aan de overkant leuzen als ’jullie zijn zelf racisten!’.

Grimmig

Zodra de stoet met de sint de tientallen demonstranten nadert, wordt er plots halt gehouden. De pro-pietdemonstranten zijn de weg overgestoken om te voorkomen dat het anti-zwartepietgeluid wordt gehoord.

Sinterklaas besluit een straat eerder af te slaan; de route wordt aangepast en gaat niet langs de demonstranten. De sfeer is grimmig, er dreigt te worden gevochten, maar de politie verhindert een confrontatie.

,,De intolerantie is bij beide kanten enorm groot”, zegt Broertjes, nadat de storm wat is gaan liggen. Op de vraag of het nog leuk is om op een dag als vandaag burgemeester te zijn, reageert hij met een flauwe glimlach. ,,Het is niet uit de hand gelopen, daar ben ik blij om.” Dat lijkt inderdaad de enige juiste conclusie. Sint is welkom geheten, maar dat het geen feest voor iederéén is – dat is ook duidelijk.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen