’Dorpscentrum is spil van Spaarndamse samenleving’

’Dorpscentrum is spil van Spaarndamse samenleving’
Ballonnen bij de feestelijke opening op 18 november 1978. Zaterdag wordt het 40-jarig bestaan van het dorpscentrum gevierd.
© Foto Archief Stichting Dorpscentrum Spaarndam
Spaarndam

Voordat het Dorpscentrum in 1978 de deuren opende, troffen de leden van de Spaarndamse verenigingen en groepen elkaar op verschillende plekken. Maar de meeste cafés, kantines en het speeltuingebouw waren door de enorme groei van de bevolking veel te klein geworden.

Dat is, samengevat, een van de vele verhalen in het jubileumboekje dat zaterdag wordt uitgereikt tijdens een receptie vanwege het 40-jarig bestaan van Dorpscentrum Spaarndam. De spil van de Spaarndamse samenleving en een katalysator voor het ontstaan van nieuwe activiteiten wordt het dorpshuis in het boekje genoemd. Het Dorpscentrum biedt al jaren onderdak aan onder meer kinderopvang, verenigingen, eetcafé, bibliotheek, kinderopvang, spreekuren, sportzaal en sporthal.

Adrie Bleeker bezoekt het dorpshuis al sinds het prille begin, meldt zij in het boekje. Breien, spelletjes doen, knutselen, fitnessen en de daghap eten; ze doet het allemaal in het Dorpscentrum. ,,Het allerbelangrijkste zijn voor mij de sociale contacten’’, meldt ze. ,,Daarvoor is het Dorpscentrum onmisbaar; zeker nu ik alleen ben.’’

Dees Verdurmen

In een verhaal over Dorpscentrum Spaarndam mag de naam Dees Verdurmen niet ontbreken. Hij was meer dan een van de initiatiefnemers van het ’gemeenschapshuis’. Verdurmen, een van de werkers van het eerste uur, bleef zich tot zijn overlijden in april 2012 inzetten voor het Dorpscentrum. Van 1977 tot zijn dood was hij vicevoorzitter en als de stichting even geen voorzitter had, was hij waarnemer. ,,Hij bemoeide zich met alles en wist altijd mensen om zich heen te verzamelen die hij motiveerde en stimuleerde. Alles in het belang van zijn kindje: het dorpshuis’’, staat in het boekje over Verdurmen. Ook stak hij zelf vaak als eerste de handen uit de mouwen als het gebouw moest worden aangepast.

Kort voor zijn overlijden kreeg Verdurmen te horen dat de sporthal zijn naam zou gaan dragen. De man in kwestie reageerde geëmotioneerd en was zichtbaar blij met het eerbetoon.

Ook Ab Buijs en zijn partner Hannie Woudenberg speelden een grote rol in het Dorpscentrum. Al voor de opening was de beheerder betrokken bij het dorpshuis. ,,Ab was de baas en paste goed op de winkel.’’ Al gauw werd Woudenberg een soort assistent-beheerder.

Hannie

Toen Buijs in 1997 65 jaar werd, vond het bestuur dat het tijd werd het beheer over te dragen. ,,Hannie werd officieel beheerder en Ab was voortaan haar assistent’’, verhaalt het jubileumboekje. In de praktijk maakte dat niet veel uit. Zelfs na zijn zeventigste bleef Buijs vrijwilliger en verrichtte hij als invaller hand- en spandiensten.

De afgelopen jaren is het Dorpscentrum nog meer het centrale punt van Spaarndam geworden, mede dankzij de komst van de sportschool en de kapper. Momenteel bestaan plannen om het dorpshuis te verduurzamen, met geld van de Stichting Leefomgeving Schiphol (SLS). ,,Maar alles hangt nog af van goedkeuring van SLS en cofinanciering door de gemeenten Haarlemmerliede & Spaarnwoude en Haarlem’’, aldus Aagje Compier, bestuurssecretaris van Stichting Dorpscentrum Spaarndam.

Meer nieuws uit Haarlem

Lees hier de digitale editieVolg ons