’Ik kwam hier met niks. Nu heb ik alles’

Monique Aartsen, Hani Saeidmoeini en Wanda Steiger tijdens de Meet Up in Beeld en Geluid.
© Foto STUDIO KASTERMANS/LEON DAKKUS
Hilversum

Tijdens de Meetup met Vluchtelingen, georganiseerd door VluchtelingenWerk West en Midden-Nederland, kwamen bedrijven en vluchtelingen gistermiddag met elkaar in contact.

Het netwerkevenement vond plaats in museum Beeld en Geluid. Tijdens de Meetup was er veel aandacht voor vluchtelingen en hun zoektocht naar een baan Maar ook werkgevers kregen tips over het inzetten van vluchtelingen op de werkvloer. Volgens Wanda Steiger, projectleider bij VluchtelingenWerk, wordt er extra aandacht besteed aan de verhalen van vluchtelingen. „We laten deze middag allerlei facetten zien van de zoektocht naar werk. Ik denk dat het altijd het meest waardevol is om ervaringsdeskundige te laten praten.”

Een van die sprekers is de Iraanse Hani Saeidmoeini. Hij woont sinds 2010 in Nederland en vertelt op de bijeenkomst zijn verhaal. „Ik ben drie maanden vrijwilliger geweest bij het Eye-museum. Via VluchtelingenWerk ben ik daar terecht gekomen en sinds kort heb ik er een vaste baan. Het was ongelooflijk om ineens bij een Nederlands bedrijf te werken. Ik had niet verwacht dat ik hier als buitenlander die de taal slecht spreekt een goede baan kon krijgen.”

Ook Hani’s werkgever Monique Aartsen is erg enthousiast. „In 2016 hadden wij vrijwilligers nodig voor een project en daarom kwam ik bij VluchtelingenWerk terecht. Dat was vooral uit maatschappelijke betrokkenheid. Hani was een van de mensen die zich toen in de kijker speelden. Ik merk dat het voor de vluchtelingen fijn is om te werken, ze leren Nederlands en het staat goed op hun CV.”

Op haar beurt is Steiger weer blij met de interesse van werkgevers als het Eye-museum. „Je ziet dat vrijwilligerswerk een opstap kan zijn naar betaald werk. We focussen ons dus erg op het vrijwilligerswerk. Uiteindelijk willen we natuurlijk toch allemaal ons eigen brood verdienen. Dat is voor Hani niet anders dan voor mij. Maar om te snappen hoe de bedrijfscultuur in Nederland in elkaar zit is het soms noodzakelijk om eerst een kijkje in de keuken te nemen.”

Volgens Steiger is Hani de goede persoon om zijn verhaal te vertellen. Monique Aartsen is het daar roerend mee eens. „Ik vind Hani echt een goed voorbeeld van hoe je via vrijwilligerswerk een werkplek kunt vinden. Hij straalt elke dag van geluk, hij werkt goed en heeft heel goed contact met collega’s.” Hani bevestigt dit. „Ik kwam hier in 2010 met een lege rugzak. Nu heb ik alles. Dat komt door VluchtelingenWerk en Monique van Eye. Ik was enthousiast om te werken en dat wil vandaag aan iedereen laten zien.”

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen