Contaclenzen van UCO uit Wieringerwerf zijn tot op de duizendste millimeter nauwkeurig

Contaclenzen van UCO uit Wieringerwerf zijn tot op de duizendste millimeter nauwkeurig
Deze hypermoderne machine maakt de contactlens, demonstreren Perton (achter) en Beijer.
© foto Marc Moussault
Wieringerwerf

Begint het daar mee? Nee toch? Dat bestaat niet. Toch wel, zegt Ed Beijer. Dat piepkleine ronde schijfje plastic dat voor ons op de werkbank ligt gaat er als flinterdunne contactlens uiteindelijk voor zorgen dat iemand de wereld weer scherp ziet.

Moet dat schijfje eerst nog wel even door die geavanceerde machine achter ons. Waar diamantbeiteltjes er met een ongekende precisie een contactlens uit snijden. Met een ronding tot op de duizendste millimeter nauwkeurig, zodat de lens exact op het oog van de gebruiker past.

Want dat is het kenmerk van UCO contactlenzen uit Wieringerwerf. Elke lens die er de deur uitgaat, is precies op maat gemaakt. Custom made, zeg maar. En dat gebeurt allemaal in een eenvoudig pand op een bedrijventerrein direct naast de snelweg A7.

Lexus

Het contactlenzenbedrijf UCO bestaat dit jaar vijftig jaar. Het werd in 1968 opgericht door drie contactlensspecialisten. Het bedrijf was gevestigd in Amsterdam, aan de Keizersgracht. Daar groeide het bedrijf uit zijn jasje.

Bovendien konden de werknemers, ook in die tijd al, slecht aan betaalbare huisvesting komen in de hoofdstad. Daarom werd begin jaren zeventig besloten het bedrijf te verplaatsen. Lelystad of Wieringerwerf waren de alternatieven. Omdat een van de toenmalige directeuren in Nibbixwoud woonde, viel de keus op het, voor hem qua reistijd gunstig gelegen, Wieringerwerf.

Ook de medewerking van de toenmalige gemeente Wieringermeer bij het huisvesten van personeel speelde een rol. UCO verhuisde in 1972 naar een pand aan de Hoekvaartweg en zit daar nog steeds.

Er heerst een ’niet-lullen-maar-poetsen-mentaliteit’. Geen dure Lexus of Audi op een parkeerterrein met bordjes ’gereserveerd voor directie’. Eigenaren René Perton (59) en Ed Beijer (66) van UCO doen niet aan die gekkigheid. Zij komen gewoon in een doodnormale Renault aangereden.

Maar als het om contactlenzen voor de klant gaat, nemen ze geen genoegen met doodnormaal, dan telt alleen het allerbeste. In die zin zetten ze de lijn door van de oprichters van het bedrijf, legt Perton uit.

Pasvorm

Die drie contactlensspecialisten waren eind jaren zestig niet helemaal tevreden over de kwaliteit van de lenzen die ze kregen uit landen als Engeland en Duitsland. De pasvorm moest beter kunnen, besloot het drietal. En begon voor zichzelf. Een halve eeuw later is de beste pasvorm nog altijd het uitgangspunt van UCO. Want elk oog is anders, doceert Ed Beijer. Hij tovert de meetgegevens van een oog op het scherm van de computer om het uit te leggen. Een ronde bol. Met verschillende kleuren en honderden cijfertjes. Die geven de bolling van het oog aan. De topografie van een oog, zoals dat bij UCO heet. Let op, zegt Beijer, en klikt door. Weer een oog. Net zo’n ronde bol, maar met heel andere kleurtjes en heel andere cijfertjes. De eigenaar van oog 1 heeft dus een totaal andere contactlens nodig dan de eigenaar van oog 2.

Drogisterijen

Kom daarom bij UCO niet aan met die one-size-fits-all-lenzen die je tegenwoordig bij de drogisterijen kunt kopen. Ze komen met honderdduizenden tegelijk uit lage lonen landen, weet Perton. ,,Van het geld waarvoor ze bij de drogist in de schappen liggen kunnen wij nog niet eens de grondstoffen voor onze lenzen kopen.’’

Geen goed idee, die lenzen, vinden ze bij UCO. Door de zeer beperkte maatvoering past de lens bij de helft van de gebruikers niet helemaal goed. Bij UCO maken ze, meestal op medisch advies, wel zachte lenzen, maar eigenlijk zweren Perton en Beijer bij ’vormstabiele lenzen’, in de volksmond vaak ’harde lenzen’ genoemd. ,,Maar hard, dat klinkt wat negatief.’’

Groter

Het verschil? De zachte lens is groter en valt over de hele ’cornea’: het gekleurde deel van het oog. De vormstabiele lens bedekt een kleiner deel van het oog. Perton: ,,De zachte lens zit op het oog geplakt, een lens van ons drijft als het ware op het traanvocht.’’ En vergt iets meer gewenning, legt Beijer uit. ,,Het meeste gevoel heb je in je oogleden, in het oog zelf zit weinig gevoel. Zo’n zachte lens voel je dus niet. Een vormstabiele lens, die kleiner is, maakt meer contact met de oogleden. En dus voel je die in het begin wel zitten. Daar moet je aan wennen.’’

Het grote voordeel van zo’n ’harde lens’: je voelt het meteen als er een vuiltje onder is gekomen. Of, zoals ze dat bij UCO zeggen: de alarmfunctie van het oog blijft in stand. Perton: ,,Zo’n vuiltje wil je dan meteen weghalen. En dat is natuurlijk goed.’’ Moet je, zoals nog wel eens gebeurt, zo’n lens natuurlijk niet even in de mond steken om ’m weer schoon te krijgen. Da’s vragen om moeilijkheden. ,,Je wilt niet weten hoeveel bacteriën er in speeksel zitten’’, zegt Beijer. ,,We krijgen wel eens lenzen retour, bij voorbeeld omdat ze niet goed zijn aangemeten of beschadigd zijn geraakt. Vaak komen ze ons nog net niet tegemoet gewandeld, zo vuil zijn ze. Dan vraag je je wel eens af hoe het met de hygiëne gesteld is. Wonderlijk: je hebt maar een paar ogen.’’ Met in totaal acht mensen worden in Wieringerwerf een paar honderd lenzen per week gemaakt. Allemaal unieke exemplaren, gemaakt op basis van metingen van optometristen of contactlensspecialisten. De nieuwste troef van UCO is de contactlens Retina, in eigen huis ontwikkeld. Die lens volgt nog nauwkeuriger de vorm van het oog. ,,En dus zie je er nog scherper mee’’, zeggen Perton en Beijer. Ze zijn begonnen als werknemer en hebben het bedrijf in de jaren negentig overgenomen. Perton is vooral de financiële man, Beijer is de vakspecialist. Nu komen ze, laten we het netjes uitdrukken, zelf ’een beetje op leeftijd’. ,,Klopt’’, zegt Perton. ,,Daarom gaan we door met verjongen. We hebben sinds kort een nieuwe optometrist aangenomen. Ed is al aan het afbouwen, hij bepaalt zelf wanneer hij er helemaal uitstapt. Ik ga voorlopig nog wel even door. Met plezier. Dit is een uniek bedrijf, waar je heel goed een leuke boterham kunt verdienen. Als je er maar wat voor wil doen.’’

www.ucocontaclenzen.nl

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen