Jongeren uit Transferium in Heerhugowaard mengen zich in spoedproces over gesloten jeugdzorg

Heerhugowaard

Drie minderjarige jongeren uit Transferium in Heerhugowaard, een instelling voor gesloten jeugdzorg, willen zich mengen in het kort geding tussen Parlan en achttien gemeenten in Noord-Holland Noord.

Net als zorgorganisatie Parlan eisen de uit huis geplaatste meiden op 21 november bij de rechtbank in Amsterdam stopzetting van de aanbesteding voor gesloten jeugdzorg in deze regio.

Miljoenenopdracht

De gemeenten hebben de miljoenenopdracht voorlopig aan Horizon uit Rotterdam gegund.

De kinderen zijn bang dat wanneer het contract van Parlan wordt overgenomen zij tussen wal en schip zullen vallen.

Overgeplaatst

Zij vrezen dat ze hun behandeling in Heerhugowaard - in de buurt van familie en vrienden - niet kunnen afmaken. En dat ze per 1 januari moeten worden overgeplaatst, omdat Horizon hier geen gebouw heeft.

Hun advocaten doen een beroep op het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind.

Zij eisen het recht op de beste gezondheidszorg en stellen dat de kostprijs daarbij niet het voornaamste criterium mag zijn.

Schandalig

De jongeren vinden het schandalig dat er via een ’papieren beslissing’ over hun lot wordt beslist, terwijl zij daar op geen enkele manier bij zijn betrokken.

,,Cliënten willen dat Transferium open blijft’’, aldus mr. Meike Terhorst van het Alkmaarse advocatenkantoor Koopman.

Contraproductief

,,Het is geen brug of ander bouwwerk dat wordt aanbesteed, maar een zeer complexe vorm van zorg. De kans bestaat dat het contraproductief werkt, wanneer zij andere dan hun vertrouwde behandelaars voor zich krijgen.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen