Naarden-Bussum is grootste project van ProRail in 2019 [video]

Bussum

,,Falen is geen optie.’’ Projectmanager Luuk van Hengstum van ProRail is heel duidelijk. Al het werk aan de 4,5 kilometer spoor tussen Bussum-Zuid en de Gooiboog moet in 23 dagen gebeuren. ,,Dat is al de langste periode dat volgend jaar een spoorlijn eruit ligt.’’ De aanpak van het Bussumse spoor is dan ook het grootste project van ProRail volgend jaar.

Sowieso is 23 dagen een spoorlijn uit de dienstregeling halen al een heksentoer volgens Van Hengstum. Zeker een belangrijke schakel als Bussum die door zowel reizigers uit Utrecht, Amsterdam en Amersfoort - drie belangrijke spoorknooppunten - wordt gebruikt.

Toch moeten deze reizigers het volgend jaar van 2 tot en met 26 augustus met alternatieve routes doen.

,,Er rijdt dan alleen af en toe een werktreintje. Het hele treinverkeer wordt rond deze buitendiensstelling geleid’’, aldus Van Hengstum. Tussen Bussum-zuid en Hilversum en van Naarden-Bussum naar Weesp rijden dan bussen.

De belangrijkste en meest zichbare aanpassingen gebeuren aan en rond station Naarden-Bussum. Daar wordt het aantal actieve sporen teruggebracht van vijf naar twee.

Verder wordt ’de Gooiboog’ eruit gehaald, waardoor de treinen een hogere snelheid kunnen halen. ,,Eigenlijk wordt het spoor teruggelegd op het oude traject. In de jaren zestig is de boog erin gemaakt. Straks rijden de treinen weer gewoon rechtdoor.’’

Nieuwe doorgang perron 1.

Van Hengstum is al zes jaar bezig met de voorbereiding het project. Er gaat dan ook nogal wat gebeuren. Behalve de aanpassingen aan het spoor, komen er zeven faunapassages. Vier daarvan zijn tunnelbuizen onder het spoor door in het Naardermeer.

Twee komen er bij de Karnemelksesloot en de zevende faunapassage is de Voormeerpassage.

Daarnaast krijgt station Naarden-Bussum een grondige make-over. Hoe dit er precies uit gaat zien is nog niet bekend. ,,Daar gaan we nog met de betrokkenen over praten.’’ De werkzaamheden aan het station zullen volgens Van Hengstum wel wat langer duren dan tot eind augustus.

De voorbereidende werkzaamheden voor deze laatstgenoemde passage beginnen al op 24 november. ,,Dan gaan we de bouwkuip maken voor de Voormeerpassage’’, vertelt Van Hengstum.

,,Er worden dan damwanden geslagen. Deze worden deels getrild en deels gedrukt.’’ Deze laatste techniek is weliswaar duurder, maar minder belastend voor de omgeving. De afgelopen maand zijn er al mantelbuizen onder de overwegen in Bussum doorgelegd. ,,Daar kunnen dan in augustus de kabels worden doorgetrokken.’’

De komende tijd worden er ook funderingsblokken voor de bovenleidingen gelegd en zijn er talloze andere voorbereidende werkzaamheden rond het Bussumse spoor. Vanaf 2 augustus zal er onafgebroken drie weken lang met honderden mensen tegelijk kan worden gewerkt.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen