Premium

Rutte in mission control center Zaanse poolexpeditie Clean2Antarctica

Rutte in mission control center Zaanse poolexpeditie Clean2Antarctica
Ronde tafelgesprek met Rutte in het mission control center van Clean2Antactica
© Rien Floris
Zaandam

,,Waanzinnig, heel bijzonder, wat knap.’’ Premier Rutte trok woensdagmorgen zijn woordenboek met superlatieven open om zijn bewondering te uiten voor de Clean2Antarctica expeditie van Zaandammers Edwin en Liesbeth ter Velde. Hij bezocht hij het mission control center op het Hembrugterrein.

Met hun van afvalplastic gebouwde Solar Voyager vertrekken de Ter Veldes rond 26 november naar het hartje van de Zuidpool.

Een trip van 2400 kilometer bij temperaturen van -20 met een wagen op zonne-energie. Om te laten zien dat afvalplastic waarde heeft en dat het tijd wordt om om te schakelen naar een duurzame economie.

’Van het padje af’

Toen Edwin en Liesbeth ter Velde drie jaar geleden begonnen met hun plan om van afvalplastic een auto te bouwen en die op zonne-energie zo schoon mogelijk naar het hart van de Zuidpool te rijden, dacht iedereen dat ze gek waren.

,,Ze dachten dat we van het padje waren’’, zegt Edwin tijdens het werkbezoek van premier Mark Rutte aan het mission control center van Clean2Antarctica op het Hembrugterrein.

View this post on Instagram

In een wagen gemaakt uit afvalplastic en aangedreven door zonne-energie naar de Zuidpool en terug. Waarom? Om aandacht te vragen voor een duurzamere wereld en om bedrijven, volwassenen en kinderen te blijven uitdagen om anders met afval om te gaan. Twee jaar geleden is het echtpaar Ter Velde aan dit prachtige project begonnen en over precies 14 dagen rijden zij vanuit het basiskamp op Antarctica naar de Zuidpool. Vanmorgen was ik bij hen op bezoek om de laatste voorbereidingen mee te krijgen. Wat ik mooi vind is dat zij het heft in eigen hand hebben genomen, zonder steun van de overheid. Dit kabinet trekt veel geld uit voor een circulaire samenleving, maar kan het niet alleen. Daarvoor hebben we initiatieven zoals die van #Clean2Antarctica nodig. Ik heb hen een succesvolle reis toegewenst, maar met alle aandacht die het project wereldwijd al heeft gegenereerd, zijn zij wat mij betreft met vlag en wimpel geslaagd in hun missie.

A post shared by Mark Rutte (@minpres) on

Ze staken er al hun geld in en overwonnen de ’nee-zeggers’. Dat oogstte woensdagmorgen misschien wel de grootste bewondering van Mark Rutte.

,,We gaan de verkeerde kant uit met de wereld. Landen stappen uit het klimaatakkoord van Parijs. We hebben dan juist dit soort experimenten nodig van mensen die naar de ’nee-zeggers’ luisteren en het dan toch gewoon gaan doen. Dit moeten we met een megafoon naar buiten brengen om anderen te inspireren en wat dat betreft wil ik best zelf die megafoon zijn’’, aldus Rutte.

Extreem

De missie noemt hij vrij extreem. ,,Dit is echt nog nooit vertoond. Heel knap allemaal.’’ Ja, misschien zou hij wel mee willen. ,,Ik ben wel eens op IJsland geweest en dan rijd je over zo’n poolvlakte alsof je op een andere planeet bent, heel inspirerend.’’ Met als kwinkslag er achteraan: ,,Misschien zijn er wel mensen in Nederland die me graag naar de Zuidpool willen sturen.’’

Afvalplastic

In een ronde tafelgesprek met een oude houten kabelhaspel als tafel, vertellen Liesbeth en Edwin hoe ze van champignonbakjes en ander afvalplastic een draad wisten te maken waar ze met dertig 3d-printers puzzelstukjes mee maakten voor hun Solar Voyager.

,,We hebben letterlijk de vuilnisbak leeggegooid op tafel. Afval is een grondstof. Als je er op moleculair niveau naar kijkt, bestaat afval namelijk niet en kun je van alles iets maken.’’

Ze kleuren graag buiten de lijntjes en zijn aanhanger van filosoof Pipi Langkous:’Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’

De missie van de Solar Voyager mag Edwin graag vergelijken met ruimtereizen omdat je geheel afhankelijk bent van je eigen voertuig en alles zelf moet oplossen. ,,Onze welvaart komt voort uit ontdekkingsreizen die hebben ons land veel gebracht. Dat hoop ik ook van onze ontdekkingsreis. Dat we van een lineaire naar een duurzame circulaire economie gaan.’’

Maar die zonnekar zullen Edwin en Liesbeth ter Velde voorlopig zelf moeten trekken, want Rutte komt niet met een zak subsidie naar Zaandam.

,,In de politiek gaat het alleen werken als je zoiets turn key aanlevert. We hebben juist dit soort particuliere initiatieven nodig. Als de politiek hier zijn hand op legt en gaat steunen met subsidie, krijgen ze te maken met accountants en jaarverslagen en zijn ze bezig met bureaucratie in plaats van dat ze zo’n auto maken. Maar als het werkt kunnen we dat als overheid wel opschalen.’’

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen