Korte filmopera ’A day in june’ klaar voor de festivals

Marjolein Elfring
Alkmaar

Hij was de filmer, regisseur, producer, deed de montage; twee jaar lang heeft het leven van de Alkmaarse filmmaker Peter Sieben voor een groot deel in het teken gestaan van ’A day in june’. Zondag is het zover. Dan gaat de filmopera van twintig minuten -besloten- in première in de Vue in Alkmaar. „Zodra het op het doek wordt vertoond, is het niet meer van jezelf. Dan is het als een kind dat op de wereld is gezet en aan zijn eigen reis begint.”

Die reis voert, zo is de bedoeling, na previews in Alkmaar en Bergen langs internationale festivals voor korte films. Sieben heeft de film aangemeld bij festivals in 2019 in Parijs, Dublin, Porto, Wenen, Dresden, Chicago en het Schotse Hawick. „Het is nu afwachten of we ook door de ballotage komen.”

De eerste reacties op ’A day in june’ -enkele crowdfunders die de film mede mogelijk hebben gemaakt, mochten aanwezig zijn tijdens de laatste fase van de montage- zijn in ieder geval al positief, vertelt hij.

„Ik merkte vooral dat de muziek veel impact heeft.” Die muziek is van componiste/pianiste Marion von Tilzer. Sieben werd jaren geleden op slag verliefd op haar werk, waarin ze Indiase klanken combineert met westerse klassieke muziek. „Mensen kennen het niet, worden erdoor verrast.”

Fernando Pessoa

Samen met een gedicht van de Portugese dichter Fernando Pessoa (1888-1935), was de muziek leidraad voor de film.

Sieben: „Dat was af en toe best lastig. Normaal maak je een film en wordt er daarna muziek bij gecomponeerd Nu was dat andersom; er lag een verhaal, Marion heeft daar de muziek bij gecomponeerd en daarna zijn we gaan filmen. Ik moest me soms inhouden om de prachtige muziek de ruimte te geven.”

De hoofdpersoon, bariton Mattijs van de Woerd, gaat letterlijk en figuurlijk op reis. De film start op een treinstation, waar de reiziger voor hij op de trein stapt een innerlijke reis maakt.

Hij neemt het publiek mee naar een duinlandschap, terwijl hij zijn dromen en zijn innerlijke strijd bezingt. De opnamen zijn gemaakt op het NS-station in Alkmaar, in de duinen bij Bergen en Schoorl, en op de Nollen in Den Helder. De beelden worden afgewisseld met schilderijen die kunstenaar Ludo Winkelman voor de film maakte.

Beelden uit de korte operafilm ’A day in june’.

Beelden uit de korte operafilm ’A day in june’.

Portugees

Het gedicht van Pessoa was leidraad, maar librettist Gerard Harleman heeft er een eigen verhaal van gemaakt. „We hebben zelfs besloten het eerste deel van het oorspronkelijke gedicht te schrappen”, vertelt Sieben. „Dat was wel heel somber, over gevangen zitten in het leven en niet willen liefhebben. Het paste niet bij ons verhaal.”

Het laatste lied, dat Van de Woerd zingt vanuit de trein, is wel de originele tekst van Pessoa. In het Portugees gezongen. „Daarvoor is Mattijs woord voor woord gecoacht door een Portugese conservatoriumstudent.”

Tijdens dit lied schiet het landschap door het treinraam voorbij, in fragmentarische beelden. „Op een gegeven moment schittert het beeld, net of je snel met je ogen knippert. Dat is de fietsenstalling bij station Schagen die passeert”, vertelt Sieben lachend. „Dat geeft maar weer aan dat je niet ver weg hoeft te gaan om mooie beelden te maken.”

Previews en expositie

’A day in June’, besloten première zondag in Vue Alkmaar. Previews: zondag 25 november om 11 uur, Cinebergen, als voorfilm bij ’Ancient Woods’. In Filmhuis Alkmaar: zondag 9 december om 16 uur met voor- en nabespreking, vrijdag 14 december om 18.45 uur en woensdag 26 december om 11 uur als voorfilm bij ’Leaning into the Wind’. Expositie rond ’A day in june’ met werk van Ludo Winkelman, t/m 25 november, Kunstuitleen Alkmaar. www.adayinjune.nl

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen