Grauwe Eeuw-activist opgepakt voor doodsbedreiging Sinterklaas

Henk Runhaar
Haarlem

Net als vorig jaar is Grauwe Eeuw-activist Michael van Zeijl (37) in de aanloop naar de landelijke sinterklaasoptocht opgepakt door de politie. De Utrechter werd dinsdagmiddag na afloop van het kort geding tegen de landelijke intocht in Haarlem op straat ingerekend.

Hij wordt verdacht van het met de dood bedreigen van Sinterklaas op sociale media. Van Zeijl publiceerde een montagefoto met Sinterklaas op de plek van de doodgeschoten Amerikaanse president Kennedy.

Drie metgezellen van Van Zeijl kregen op het moment van de aanhouding in Haarlem een gebiedsverbod uitgereikt. Dat is hen opgelegd door burgemeester Jan Hamming van Zaanstad en houdt in dat ze vrijdag en zaterdag niet in de omgeving van de Zaanse Schans mogen komen. Daar wordt zaterdag de landelijke sinterklaasintocht gehouden. Van Zeijl kreeg eenzelfde gebiedsverbod.

,,Uit een analyse van de politie en informatie op sociale media blijkt dat hun aanwezigheid een bedreiging vormt voor de openbare orde en veiligheid tijdens en in de aanloop naar het evenement’’, meldt de woordvoerder van Hamming.

Van Zeijl (midden) dinsdagochtend bij aankomst bij de rechtbank in Haarlem.

Van Zeijl (midden) dinsdagochtend bij aankomst bij de rechtbank in Haarlem.© Michel van Bergen

Van Zeijl is meegenomen naar het politiebureau en wordt verhoord. Onduidelijk is nog of hij vast blijf zitten tot na de intocht. Dat gebeurde vorig jaar wel. De activist werd in september veroordeeld voor opruiing wegens zijn oproep Sinterklaas te vermoorden tijdens de landelijke intocht, in bijzijn van veel kinderen.

Lees ook: Sinterklaas toch weer op de korrel

Meer nieuws uit Uitgelicht