Monnickendam herdenkt Britse oorlogsslachtoffers

William Storey, Lieutenant bij de Royal Navy, salueert bij het oorlogsmonument aan de Zarken in Monnickendam.

William Storey, Lieutenant bij de Royal Navy, salueert bij het oorlogsmonument aan de Zarken in Monnickendam.© Foto Ella Tilgenkamp

Monnickendam

Het is inmiddels een traditie in Monnickendam: elk jaar op de zondag die het dichtst in de buurt ligt van 11 november wordt bij het propellermonument aan de Zarken stilgestaan bij Remembrance Day.

Dat is de Britse dodenherdenking waarbij alle slachtoffers van oorlogen worden herdacht. Monnickendam is één van de weinige plekken in Nederland waar ook jaarlijks wordt stilgestaan bij Poppy Day, zoals de dag ook wel genoemd wordt (Een poppy is een klaproos, het symbool van de herdenkingsdag).

Herdacht worden de vijftien bemanningsleden die omkwamen nadat in de Tweede Wereldoorlog in de buurt van Monnickendam drie RAF-vliegtuigen neerstortten.

Dit jaar was een bijzondere editie omdat het honderd jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Bij de herdenking aan de Zarken was onder meer burgemeester Luzette Kroon van Waterland aanwezig, evenals William Storey, Lieutenant bij de Royal Navy. Hij hield een toespraak en legde een Poppykrans.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.