Minder verzuim bij statushouders Horizon College

Minder verzuim bij statushouders Horizon College
Hoorn

De klassen voor jonge vluchtelingen met een verblijfsvergunning op het Horizon College zitten weer vol. Dat is anders geweest; het ongeoorloofd verzuim lag een tijd geleden nog op 40 procent. Een intensieve aanpak, met onder meer een begeleider die Arabisch spreekt, werkt.

De resultaten zijn zo opvallend dat ook andere gemeenten willen weten hoe het schoolverzuim onder statushouders wordt aangepakt.

Het gaat om een groep van een kleine honderd vluchtelingen, meest in de leeftijd tussen de 16 en 18 jaar. Ze horen eigenlijk op het voortgezet onderwijs thuis, maar bij het Horizon krijgt deze groep twee jaar de tijd om Nederlands te leren en klaargestoomd te worden voor een opleiding.

De oorzaak van het verzuim is bekend: de jongeren komen na een vaak traumatische reis aan in Nederland en zijn dan opgelucht dat het doel bereikt is. Leerplicht doet er op dat moment niet toe. Ook worden ze vaak in beslag genomen door het regelen van zaken voor nareizende familie.

,,Het verzuim was zo groot dat duidelijk was dat we iets extra’s voor deze groep moesten doen’’, zegt wethouder Kholoud Al Mobayed. ,,De gemeenteraad had al besloten dat er in plaats van een, twee jaar maatschappelijke begeleiding moest komen voor statushouders. Daar is geld voor uitgetrokken. Daarnaast hebben we er voor gezorgd dat er op het Horizon extra kon worden ingezet op het terugdringen van het verzuim.’’ Dat gebeurt onder meer met hulp van jongerenwerker Ali Choukair van de Stichting Netwerk, die hier als verzuimmedewerker actief is. Hij spreekt de taal van de jongeren, maakt ze wegwijs en sport met ze.

,,In het begin waren de klassen halfvol, maar nu is iedereen er, op een of twee na’’, zegt hij. ,,Het klikte al snel met de groep. Ze kwamen ook met allerlei vragen en brieven naar me toe. Dat er nu langer maatschappelijke begeleiding is voor deze groep is goed, want dat haalt die druk bij mij weg. Elke woensdag sporten we, deze week kwamen daar dertig jongeren naar toe.’’

,,De studenten weten elkaar steeds beter te vinden’, zegt Helvi Wolzak, teamleider anderstaligen van het Horizon. ,,Het is hier een soort huiskamer voor ze. En ze motiveren elkaar ook om te komen.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons