Lijsttrekkersdebat in Burgerzaal Hoofddorp

Lijsttrekkersdebat in Burgerzaal Hoofddorp
Hoofddorp

In de Burgerzaal van het raadhuis in Hoofddorp wordt maandag 12 november vanaf 20 uur het lijsttrekkersdebat van de raadsverkiezingen 2018 gehouden.

Journalisten Frits Verhagen (HCnieuws), Henk van der Eem (Meerradio) en Bart Boele (Haarlems Dagblad) leggen stellingen en thema’s voor aan de lijsttrekkers van de twaalf politieke partijen.

Deze stellingen worden mede geput uit de eigen Kieswijzer van Haarlems Dagblad (gemeentekieswijzer.nl/haarlemmermeer)

Gespreksleider is Sharon Kroes. Er zijn vier debatrondes. Alle lijsttrekkers krijgen dertig seconden vrije spreektijd en dertig seconden om hun ’grootste last’ te presenteren.

Uit de tweede opiniepeiling blijkt dat, zoals de stemming er nu voorstaat, de VVD de grootste partij blijft. GroenLinks wint twee zetels en komt op vijf, net als Forza –dat wordt net zo groot als het CDA. HAP, PvdA en D66 staan op verlies.

Christenunie-SGP haalt volgens de peiling een tweede zetel. Dat ligt voor de hand, want deze partijen hebben een achterban die ook bij deze tussentijdse herindelingsverkiezingen zeker gaat stemmen.

Volgens de tweede opiniepeiling zou Een Haarlemmermeer de ene zetel houden, maar zouden de andere lokale partijen SRH, CDVP en de nieuwe partij Gezond Haarlemmermeer geen raadszetel krijgen. Daar moet bij worden gezegd dat de opkomst van lokale partijen moeilijk is te voorspellen.

Op 31 oktober was in de eerste peiling de VVD ook de grootste, gevolgd door GroenLinks, CDA, Forza en D66, die toen ongeveer even groot waren. Voor kleine partijen zijn voorspellingen het moeilijkst te doen.

Meer nieuws uit Haarlem

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons