Kort geding ’bom’ onder nationale sinterklaasintocht

Henk Runhaar
Haarlem

Door middel van een kort geding komende dinsdag bij de rechtbank Noord-Holland probeert Majority Perspective te elfder ure de nationale sinterklaasintocht in Zaanstad tegen te houden.

De intocht is racistisch, volgens het ’al jaren bestaande samenwerkingsverband van mensen die zich inzetten tegen systematische onderdrukkingen’. Gedaagd zijn zes partijen die bijdragen aan het organiseren, uitzenden, financieren en het volgens Majority Perspective niet tegenhouden van racisme. Het gaat om omroep NTR, het Commissariaat van de Media, burgemeester Jan Hamming van Zaanstad, de Staat der Nederlanden, Stichting Nicam (Kijkwijzer) en Vinke Vision (organisator intocht).

Lees ook: Grauwe Eeuw-actievoerder achter kort geding tegen sinterklaasintocht

Kleur

De aanwezigheid van Zwarte Pieten en roetveegpieten maken de landelijke intocht racistisch en discriminerend, stelt Majority Perspective volgens de rechtbank in Haarlem. De stichting eist dat ’onder andere de kleur en andere uitingen van zwarte piet die aan die racistische beeldvorming bijdragen’ worden verboden, meldt de rechtbank. ,,Dat Zwarte Piet zwart is en bijvoorbeeld gouden oorringen draagt. Dat soort dingen’’, zegt een rechtbankwoordvoerster in een nadere toelichting.

Het kort geding is donderdag aangespannen. De zaak dient vier dagen voor de landelijke intocht. Die is volgende week zaterdag in Zaandijk en op de Zaanse Schans. De woordvoerster: ,,De rechtbank zal dinsdag niet beslissen. Wel kort erna. Dat zal moeten.’’ De rechtbank verwacht massale opkomst van de media.

Verdragen

Volgens Majority Perspective maken de gedaagde partijen zich schuldig aan het niet naleven van wetten en internationale verdragen, waaronder VN-kinderrechtenverdragen en anti-racisme-verdragen. ’Dit deden ze in georganiseerd verband’, meldt de stichting in een persbericht. ’Dit kan en mag zo niet meer verder gaan, vandaar dat we via de rechter een verbod gaan afdwingen op de racistische nationale intocht.’

Het kort geding begint dinsdagochtend om 11 uur.

Vorige week deed actiegroep De Grauwe Eeuw aangifte tegen onder meer burgemeester Hamming en de gemeenteraad van Zaanstad ’wegens het financieren van mensenrechtenschendingen en het verstrekken van de vergunning’.

16+

Ook tegen de NTR (’wegens het uitzenden van racisme’), het Commissariaat van de Media (’wegens het toelaten van het uitzenden van racisme’), Kijkwijzer (’wegens het niet classificeren als 16+ van deze uitzending’), Vinke Vision (’als organisator van de racistische intocht’) en de Nederlandse Staat (’wegens het toestaan van de racistische intocht’) deed de groep aangifte. Hamming en de andere partijen vormen volgens Grauwe Eeuw-leider Michael van Zeijl een criminele organisatie.

Het Openbaar Ministerie heeft nog niet besloten of al dan niet tot strafvervolging wordt overgegaan, meldt een woordvoerster desgevraagd.

Lees ook: Pas op, sint komt eraan

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen