Premium

Nieuw café-restaurant in Weesp: ’Het grote geld’ wijkt voor gezelligheid

Nieuw café-restaurant in Weesp: ’Het grote geld’ wijkt voor gezelligheid
Na maanden buffelen is het zover, Damy Schuhmacher opende gisteren De Eendracht.
© Foto Studio Kastermans
Weesp

Café-restaurant De Eendracht in Weesp was woensdag officeel nog niet eens open en de zaak zat al vol.

Buiten werpen voorbijgangers nieuwsgierige blikken naar binnen en lopen naar de deur. Binnen kijken ze bewonderend om zich heen. Vrijdagmiddag vond de officiële opening plaats met een knallende Vrijmibo (vrijdagmiddagborrel).

,,We hebben maandag proef gedraaid en dat ging goed, dus we dachten laten we de deur maar open zetten”, zegt bedrijfsleider Damy Schuhmacher (24) glunderend.

Na maandenlang keihard werken is het voormalige bankgebouw aan het Grote Plein omgetoverd tot een oergezellig etablissement dat nostalgie ademt. ,,Het pand is oud en statig en we wilden de stijl van vroeger laten zien”, zegt Schuhmacher.

In de zomermaanden is er gebuffeld door bouwvakkers, die onder andere in de extra stevige betonnen fundering van het bankgebouw met een drilboor sleuven groeven voor af- en toevoerpijpen, stroompunten en een vetput.

Daarna ging de horeca-ondernemer met zijn vader, familie en vrienden aan de slag. ,,Dat voelde heel bijzonder, ik kreeg zo’n speciale band met iedereen die meehielp”, blikt Schuhmacher terug. ,,Ik ben trots op mijn familie en vrienden dat ze in zulke aantallen kwamen meehelpen, dat had ik nooit durven dromen.”

Met elkaar stampten ze een sfeervolle horecazaak uit de grond.

Schuhmacher: ,,Interieurbouwer Brandwacht en Meijer maakte speciaal voor De Eendracht de bar, op de vloer liggen ’oude waaltjes’ (smalle klinkers) waar twee centimeter van de zijkanten is afgeslepen en daar is een stenen vloer van gemaakt.” Ook de uitstraling van de houten vloer in de zaak helpt mee aan de knusse sfeer.

Hokjes

,,Alle tussenmuren zijn er uitgesloopt”, vervolgt de bedrijfsleider. ,,Het was een bankgebouw dus er zaten allemaal hokjes en kantoortjes in. De enige muur die is blijven staan is de wand bij de klapdeuren. De vroegere kluis is onze koelcel.”

De Eendracht beslaat de hele benedenverdieping. ,,Op de bovenetage zit de gemeente nog, het klantcontactcentrum zit daar. Dat was tijdens de verbouwing best lastig. Je wilt toch niet dat de mensen boven niet kunnen werken van de herrie.”

Schuhmacher heeft de MBO-opleiding management, economie en recht gedaan. De vervolgstudie maakte de Driemonder niet af. ,,In Abcoude werkte ik al bij De Eendracht daar. Mijn werkgever stimuleerde me om in Weesp ook een Eendracht te beginnen.”

Kneepjes

Het personeel bestaat uit zes mensen in de keuken, onder wie chefkok Robin, die de fijne kneepjes leerde in het Abcoudese ’zusterbedrijf’, twee afwassers en vier à vijf mensen in de bediening.

,,Ik werk ook mee want ik ben het gezicht van de zaak.”

Dit gezegd zijnde verontschuldigt Schuhmacher zich want er staat iemand op hem te wachten. Onderweg erheen ruimt hij gelijk wat tafels af.

Bij De Eendracht gaan elke maand de voetjes van de vloer tijdens De Eendracht Danst met een DJ uit de buurt.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen