Premium

De West-Friese fysio is boos over ’misleiding’

De West-Friese fysio is boos over ’misleiding’
Tijdens de eerste actie van fysiotherapeuten, deze zomer in Den Haag. Naast SP-Kamerlid Lilian Marijnissen (in het zwart) stat de Hoornse fysio en actievoerder Brenda van Gent.
Hoorn

Fysiotherapeut Brenda van Gent is vastberaden. Volgens haar dreigen veel inwoners uit de eigen regio de dupe te worden van ’te rooskleurige reclamepraatjes’.

Fysiotherapie zit bij alle zorgverzekeringen in het aanvullend pakket. Maar volgens Van Gent worden ook veel West-Friezen op z’n zachtst gezegd in de maling genomen als het om de daadwerkelijke zorg gaat. „Het lijkt wel alsof de mensen alleen naar het bedrag kijken en niet altijd weten wat ze daarvoor ontvangen”, vertelt ze.

„Ze weten niet dat in de regel een beperkt aantal behandelingen vergoed wordt. Wie het dus al niet breed heeft en wel fysiotherapie nodig heeft, moet soms zelfs geld erbij leggen. Dan denk je dat je goed bent verzekerd omdat je een vaak duur aanvullend pakket hebt, maar blijkt het achteraf een teleurstelling.”

Wekker

Reden voor de actiegroep om mee te doen aan de estafette Wekkeractie. Woensdag 14 en donderdag 15 november gaan alle fysiotherapeuten in Noord-Holland bij elke behandeling de wekker zetten. De therapeuten behandelen gewoonlijk 30 minuten.

Brenda: „Wanneer we behandelen voor het tarief dat verzekeraars betalen, dan stopt de behandeling bij zeventien minuten. Dat effect laten wij met onze eigen wekkers zien.” Deze inperking is volgens de actiegroep een regelrechte bedreiging van het inkomen - en daarmee dus het bestaan - van veel praktijken.

Keuze

Ook is het kiezen voor een fysiotherapeut minder vanzelfsprekend. „Dan is fysiotherapie niet meer zo makkelijk bereikbaar voor iedereen”, laat de actievoerder resoluut weten. Juist dat gebrek aan keuze is een kwestie die de boze fysiotherapeuten willen voorkomen, reden waarom nu de patiënten met de actie worden benaderd.

„Want het draait erom dat wij verantwoorde zorg willen blijven bieden.”

De West-Friese consument kan vanaf 1 november veranderen van zorgverzekering. Wat de fysiotherapeuten betreft moet dat een weloverwogen overstap worden.

Van Gent wijst op de rol van de grootste speler op de zorgmarkt in West-Friesland en de Noordkop, VGZ. „Want ook Univé valt daar onder. Er zijn maar vier grote verzekeraars, met daaronder allerlei verzekeringsmaatschappijen met een andere naam. Die bepalen hier de marktwerking.”

’Praktijk afgeknepen door keurslijf van verzekeraars’

De zorgverzekeraars moeten stoppen met het financieel afknijpen van fysiotherapeuten. Dat vinden de 170 fysio-praktijken in West-Friesland, de Noordkop en regio Alkmaar.

De Estafette Wekker-actie is dan ook bedoeld om de consument te wijzen op het feit dat de therapeuten in deze branche steeds minder gaan verdienen. Het geschil speelt landelijk, omdat overal fysio’s er genoeg van krijgen. „Sinds de komst van de marktwerking in de zorg wordt het steeds slechter”, zegt actiecoördinator Brenda van Gent. „De tarieven zijn nooit meer aangepast, alleen maar gekort. En het werk wat wij er voor moeten doen, wordt steeds meer. Zorgverzekeraars werken niet met overleg, maar nemen ons in een wurggreep.”

Veel fysiotherapeuten staan nog onder contract bij grote zorgverzekeraars. De praktijk waar Van Gent werkt in Hoorn heeft bewust afscheid genomen van dit ’keurslijf’. Want zo wordt het ervaren. „Als de vergoedingen maar blijven dalen, omdat VGZ zo’n macht heeft, dan denk ik dat veel meer praktijken de contracten wel gaan opzeggen”, vermoedt Van Gent.

Weinig verzekeraars met ’sterren’

De actievoerende fysiotherapeuten hebben zelf een ranglijst gemaakt van zorgverzekeraars.

Aan de hand van een waardering (een ster) wordt dan inzichtelijk bij welk bedrijf de polissen wel voorzien in goede fysio, en bij welke minimaal. Bovenaan - 5 sterren- staan ONVZ en PNO. Daarna volgen DSW, de Amersfoortse en VVA. Onderaan - de grootste lijst! - staan verzekeraars als Univé (2 sterren), CZ, Interpolis, FBTO, of Bewuzt: 1 ster.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen