Vier actiegroepen melden zich voor intocht Sint Zaanstad

ZAANDAM

Tot nu toe hebben zich vier actiegroepen gemeld die willen demonstreren tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in Zaanstad. Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn er twee pro- en twee anti-Zwarte Piet.

Onder de tegenstanders van Zwarte Piet is de groep Inclusief sinterklaasfeest Zaanstad, die zichzelf op Facebook kenbaar heeft gemaakt.

De andere tegenstander is volgens de woordvoerder een individu, maar het is niet bekendgemaakt om wie het gaat.

De Nederlandse Volks-Unie is een van de groepen die voor Zwarte Piet gaan demonstreren, laat een woordvoerder van de extreemrechtse partij weten. ,,Ze zullen met enkele tientallen mensen aanwezig zijn om Zwarte Piet een hart onder de riem te steken", aldus een woordvoerder.

Op Facebook kondigen andere voorstanders van Zwarte Piet ook een demonstratie aan, de 'Demonstratie VOOR Zwarte Piet Nationale Intocht Zaandam'. Dat zijn de initiatiefnemers Kevin Panen uit Zaandam en Kees Kopper uit Wormer.

Actievoerders hebben nog tot woensdag de tijd om zich aan te melden bij de gemeente. Vervolgens krijgen de voor- en tegenstanders met wie afspraken zijn gemaakt, plekken toegewezen die ver uit elkaar liggen.

Volgens de zegsman van de gemeente zijn het twee locaties langs de route, die ver uit elkaar liggen en die worden afgescheiden van de kinderen. Dit om confrontaties te voorkomen.

De groepen moeten tijdens de intocht in hun vak blijven en zelf voor een ordedienst zorgen.

Ook wil de gemeente vooraf weten hoeveel mensen er komen. Kleding die het gezicht grotendeels bedekt en het gebruik van drugs en alcohol is verboden in de demonstratievakken.

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) komt niet naar Zaandijk.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.