Premium

’Volgend seizoen moet KZ er staan’

’Volgend seizoen moet KZ er staan’
Jordi Pasma: ,,Wie weet lukt het ons dit jaar al om de play-offs te halen.’’
© Foto Ronald Goedheer
Zaandijk

Een echte clubman. Zo kan Jordi Pasma het beste worden omschreven. De korfballer van Koog Zaandijk heeft zich gecommitteerd aan het plan van ’korfbalprofessor’ Wim Bakker. Een plan dat ervoor moet zorgen dat KZ volgend jaar weer meedoet om de prijzen. ,,Hij zorgt ervoor dat we allemaal beter worden.’’

Voor KZ - en dus ook voor Jordi Pasma (26) - begint zaterdag weer het zaalseizoen. Pasma maakt momenteel een stormachtige ontwikkeling door. Dit leidde ertoe dat hij zich nu international mag noemen. Tijdens het Europees kampioenschap onlangs in Leeuwarden vervulde hij echter een vreemde rol. „Klopt inderdaad. Ik heb het hele voortraject voor het EK helemaal doorlopen, maar behoorde uiteindelijk niet bij de zeskoppige (mannelijke, red.) wedstrijdselectie. Ik was nummer zeven, acht, wat inhield dat ik bij blessures opgeroepen kon worden. Zat dus op de tribune en niet op de bank. Omdat het in Nederland plaatsvond, was het geen probleem en kon ik er gewoon bij zijn. Volgend jaar augustus is het WK in Zuid-Afrika en dan wordt het een ander verhaal. Daarom zijn we ook van plan de selectie uit te breiden om blessures te kunnen opvangen wanneer nodig.”

Zijn ’we’ van plan om de selectie uit te breiden. Pasma gaat er dus vanuit dat hij ook volgend jaar bij het Nederlands team zit. „Dat is wel het plan, uiteraard. Het ultieme doel en iets dat ik heel graag wil bereiken.”

Krachttraining

De 1,94 meter lange korfballer, woonachtig in Landsmeer, heeft wel een verklaring voor zijn stormachtige ontwikkeling. „Ik speelde in het begin van mijn carrière bij KZ met vooral - met alle respect - ’oude mannen’. Ze waren allemaal ervaren en hoewel ik wel als de vierde heer stond opgesteld, voelde het niet zo. Ik voelde mezelf niet gelijkwaardig aan de andere heren. Zeker fysiek niet. Daarom ben ik, samen met Ralph van der Horst van Sport Performance begonnen met een krachtprogramma. Dat is ontzettend goed bevallen. Ik werd steeds sterker en dit kwam mijn spel ten goede. Verder hebben we flink geschaafd aan mijn verdedigende aspecten. Aanvallend zat het altijd al wel goed. Deze combinatie - dus meer kracht, de mindere punten aanscherpen en de wapens nog beter maken - heeft ervoor gezorgd dat ik nu sta waar ik sta.”

Professor

Vorig jaar begon voor KZ het eerste deel van het driejarenplan. Onder leiding van de ’korfbalprofessor’ zelf, Wim Bakker, moet dit ervoor zorgen dat de club terugkeert op het oude niveau. „De toeschouwers verlangen dat ook van ons. Dat merken we. We doen er dan ook alles aan. De ideeën van de coach en zijn beleving passen hier uitstekend bij. We pakken het echt heel professioneel aan. Alles wordt gemeten en bijgehouden om ons optimaal voor te bereiden op trainingen en wedstrijden. We trainen daarnaast meer dan welke andere ploeg dan ook. Dit is nodig, want bij toppers als PKC en TOP loopt meer individuele kwaliteit. Wij moeten daarom als team sterker worden. Allemaal ons niveau omhoog brengen. We zijn hier vorig jaar mee begonnen.”

Gezaaid

Het eerste seizoen was een opbouwjaar, dit jaar is een tussenjaar en volgend seizoen wil Pasma, die een prominente rol heeft in de plannen van coach Bakker, gaan oogsten wat er gezaaid is. „We proberen ons dit jaar door te ontwikkelen en wie weet lukt het ons al om de play-offs te halen. Volgend jaar moeten we er echt staan en meedoen voor de prijzen. Daar gaan we voor.”

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek

Meest gelezen