Poëzie, Drechtje en galm tunnels bij afronden Westfrisiaweg

1/3
Hoogkarspel

Voordat auto’s het strakke asfalt van de Westfrisiaweg in beslag nemen, is er tussen Hoogkarspel en Grootebroek een buitenkans: hardlopers, wielrenners en liefhebbers van een markt mogen de onderdoorgangen in.

Het evenement ’Sportief N307’ wordt gehouden om te markeren dat de aanleg van de Westfrisiaweg bijna is afgerond. Begin 2015 was de formele start van het werk. Morgenochtend is de enige kans voor liefhebbers om door de twee onderdoorgangen bij Hoogkarspel en Westwoud te wandelen. Ter hoogte van de twee tunnels is een markt ingericht, met onder andere schminken en foodtrucks.

De markt is vanaf 10 uur geopend, waarbij de bezoekers - liefst lopend of op de fiets - ter hoogte van de Streekweg de entree kunnen vinden naar de tunnelbakken. Bezoekers die minder goed ter been zijn, kunnen via de Houterweg/Slimweg de nieuwe weg bereiken om zo dichterbij te kunnen parkeren.

Om 11 uur begint op het wegvak tussen de Raadhuislaan bij Grootebroek en de Binnenwijzend een estafettewedstrijd voor wielerploegen: lekker hard fietsen op splinternieuw asfalt. Het is de enige kans om op de weg te kunnen fietsen.

Om 14 uur is er in de onderdoorgang een tunnelgalmconcert, met de voordracht van een Westfrisiaweggedicht. Die activiteit wordt om 15 uur herhaald.

Het tweede sportevenement om de opening van de Westfrisiaweg te markeren, is een Doorsteek Run: hardlopers kunnen op het gedeelte tussen de Streekweg en de Binnenwijzend ongehinderd over de weg lopen. De organisatie is in handen van atletiekclub SAV en de Loopgroep Medemblik.

Speciale gast

Zaterdag komt ook nog een speciale gast langs bij het evenement. In maart 2015 werd net voorbij de Binnenwijzend het graf ontdekt van een vrouw die in de bronstijd hier moet hebben gewoond. Zij kreeg de naam Drechtje. Zij komt als het ware eventjes buurten. Voor een keer schenkt ze zelf een kopje (prehistorische) thee in een speciale tent.

Haar bezoek is een actie vanuit de archeologie, aangezien er binnenkort een boek verschijnt over alle vondsten en ontdekkingen die tijdens het werk aan de weg zijn gedaan. Het skelet van de jonge vrouw werd zorgvuldig geconserveerd. Later heeft de provincie in museum Huis van Hilde in Castricum een reconstructie van het gezicht van Drechtje laten maken.

Zo kan het dus gebeuren dat ’Drechtje’ zaterdag voor deze ene keer even terugkomt, want het tunnelfeest is welgeteld op nog geen zevenhonderd meter afstand van de plek waar zij ruim 3500 jaar geleden ter aarde werd besteld. De persoon van Drechtje wordt vergezeld door kenners als archeologen Carla Soonius, Frank Pennekamp, Maureen Kok, Frank Postma en Theo van Meurs. Zij vertellen de bezoekers van alles over de vondsten van de afgelopen jaren.

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons