Tussen stijlloos en bangmakerij

Raadsleden van VVD, DSV en CDA stemmen voor de Opmeerse begroting.
© Foto HMC
Opmeer

Waar de coalitie in Opmeer tevreden over een ‘solide begroting’ rept, is de oppositie ook glashelder: de reserves worden verkwist. En de politieke pijn over het vorige - gesneuvelde - college zorgt voor pijnlijke momenten.

Dat is de balans van een begrotingsvergadering donderdagavond in Opmeerse raadszaal. Fractievoorzitter Mario Appelman deelde namens DSV een onverwacht felle sneer uit naar de vorige coalitie. Want die heeft het nieuwe gemeentebestuur op de valreep opgezadeld met enorme tekorten. ,,Dat college wist al een jaar van de problemen, maar kwam er veel te laat mee naar buiten”, was zijn aantijging.

Hij doelde op het ’overgangsdocument’, dat twee dagen na de verkiezingen voor de gemeenteraad op tafel kwam, zij het in beslotenheid. Daarin staat onder meer dat als er niets verandert, Opmeer over vijf jaar door de reserves heen raakt.

Scheidslijn

Met deze aanval door DSV was de scheidslijn tussen coalitie en oppositie meteen weer haarfijn neergezet. Gemeentebelangen en PvdA zijn uit de coalitie verdwenen en krijgen geen poot aan de grond bij de drie andere fracties. De oppositie waarschuwt voor het feit dat de nieuwe begroting van Opmeer alleen maar sluit omdat er fors geld van de spaarrekening wordt gehaald.

Toezicht

Niko de Groot (PvdA) voorspelt dat de gemeentebegroting de komende vier jaar alleen met een greep uit de reserves kan worden gered. ,,Gaat dat zo door, dan komen we onder toezicht te staan”, is zijn waarschuwing. ,,Dat betekent op termijn het einde van een zelfstandig Opmeer.”

De collegepartijen CDA en VVD hebben daar geen moeite mee, en beklemtonen juist dat de burger er door het nieuwe beleid op vooruit gaat. Volgens beide partijen is de gemeente robuust genoeg. Wethouder Alex Kalthoff: ,,Door de reserves deels te gebruiken, hoeft de raad niet te bezuinigen op alle andere dingen die ze zelf zo belangrijk vindt.”

Alleen Mario Appelman ging nog een stap verder en veegde alle bedenkingen van GB en PvdA boos weg als ‘politieke bangmakerij’. ,,Want dit is nu precies waarvoor de reserves zijn bedoeld: gebruiken wanneer ze nodig zijn. Maar nee, de vorige coalitie verklaart die reserves heilig.”

En, zo voegde hij er wat vilein aan toe: ,,Misschien is dat wel de reden waarom de oppositie geen wethouder meer heeft.”

,,Stijlloos!”, was de boze reactie aan de overkant van de raadstafel.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen