Dure les voor eigenaar Haarlemse broodjeszaak

Duizenden euro’s moet Roswitha betalen voor het oneigenlijke gebruik van een foto© Foto ANP

Leontien van Engelen
Haarlem

Het is zo verleidelijk, even snel een fotootje van internet plukken om op je website of Facebookpagina te zetten. Maar het kan grote financiële gevolgen hebben.

Dat merkte zowel de Haarlemse onderneemster Roswitha Heijmerink van broodjeszaak Broodje Ros als Lisa Lagerweij van Theehuis Cruquius. Zij kregen beiden te maken met dezelfde fotograaf die een fikse rekening stuurde vanwege oneigenlijk gebruik van zijn foto’s.

Lagerweij besloot uiteindelijk te betalen om van het gedoe af te zijn, Heijmerink, die een veel hoger bedrag kreeg gefactureerd, voelde zich zo onheus behandeld dat ze het op een rechtszaak liet aankomen. Ze geeft ruiterlijk toe dat ze fout zat door zomaar foto’s van internet te halen, maar vindt het door de fotograaf gevraagde bedrag disproportioneel.

Het vonnis van de rechtbank was niet mals, Heijmerink moet bijna 5.000 euro betalen. En dat is bijna niet op te brengen voor haar. Maar wat ze vooral wil, is waarschuwen voor de gevolgen die onnadenkend een fotootje van het wereldwijde web halen kan hebben.

Lees: Harde leerschool voor Haarlemse Roswitha Heijmerink

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen