Moordenaar Hoornse Nadine blijft nog onder behandeling

© ANP

Eric Molenaar
Amsterdam

De moordenaar van de Hoornse Nadine Beemsterboer blijft nog onder behandeling in de tbs-kliniek in Almere. De rechtbank in Amsterdam kon donderdagmiddag na een zitting over de verlenging nog niet tot een uitspraak komen. Gevraagd is een jaar verlenging met onderzoek van de voorwaarden om tot beëindiging te kunnen komen.

Gerold O. bracht op 2 december 2006 zijn twintigjarige Hoornse ex-vriendin uit jaloezie en woede over het verbreken van hun relatie met 36 messteken om het leven. De toen 34-jarige O. werd veroordeeld tot twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging. Vanwege goed gedrag ging de tbs in 2014 in. Elke twee jaar moet over de verlenging worden beslist, waarbij de rechters het risico op terugval beoordelen.

In 2016 was zowel de behandelaar als de raadsman van O. van mening dat hij nog niet klaar was voor vrijlating. Het probleeminzicht en de vaardigheden om met zijn gevoelens om te gaan, als hij zich bij voorbeeld gekrenkt voelt, waren nog onvoldoende ontwikkeld om zonder de structuur te kunnen van de kliniek waarin hij verblijft. Er zat nog veel agressie in deze op het oog vriendelijke man.

Sindsdien zijn volgens verschillende psychiaters ’grote stappen’ gemaakt.

Lees meer: Vrijheid van Nadines moordenaar verbaast haar ouders

Vanaf november vorig jaar mag O. zonder begeleiding op verlof, om te kunnen toetsen hoe hij omgaat met ruimere vrijheden en reageert op prikkels, spanningen en conflicten. Hij werkt inmiddels drie dagen als begeleider van kinderen en senioren bij het sporten.

Net als vorige keer kreeg de familie van Nadine geen toestemming een slachtofferverklaring voor te lezen. De rechters willen de ernst van de gepleegde misdaad en de visie van nabestaanden geen rol laten spelen bij de afweging of de dader klaar is om terug te keren in de samenleving. In 2016 was het Nadines zuster Jacqueline die zich tot O. wilde richten, nu had moeder Wanda vergeefs een verklaring voorbereid. Onder meer over het schrijnende gemis van Nadine. ’Mijn kind, mijn sprankelende meisje dat niet ouder mocht worden dan 20 jaar. Een ander, haar ex-vriend, besloot dat zij niet langer mocht leven. Zij mocht niet verder gaan zonder hem, vond hij. Waar, mijn God, waar haalde hij dat recht vandaan. Hoe ontstaat dat in het hoofd van zo’n man. Ik begrijp dat niet. Ik zal dat nooit begrijpen’.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen