Premium

Mooi parkoers ’Zeven Linden’

Mooi parkoers ’Zeven Linden’
De Wintercup van BAV bestaat niet meer. Er is nu nog slechts één loop.
© Archieffoto Studio Kastermans
Baarn

De Baarnse Atletiek Vereniging heeft met De Zeven Linden Loop een opvolger gevonden voor de BAV wintercup. Zondag staat de eerste editie van de nieuwe hardloopwedstrijd op het programma.

De atletiekvereniging vond het niet langer financieel verantwoord om het drieluik van de wintercup te organiseren. De organisatie kreeg de afgelopen jaren met veel tegenslagen te maken door onder andere extreem slechte weersomstandigheden.

Een alternatief werd door de organisatie gevonden met een loop op en rondom het terrein van camping De Zeven Linden. Overigens blijft de naam van Jan van Ginkel, oprichter van de Wintercup, wel bij de organisatie bestaan. ,,Ik heb Jan (Nederlands marathon kampioen in1955) niet zelf mee gemaakt, maar van wat ik hoorde heeft hij veel betekend voor de BAV. Zeker op organisatorisch gebied toen hij ruim veertig jaar geleden met de wintercup begon”, zegt Bod Heinis.

De wedstrijdleider, heeft met zijn maatje Alexander Martens, ook iets nieuws toegevoegd aan het programma. Naast de tien kilometer wedstrijd is er nu ook een trailloop. ,,De trailloop is op dit moment zeer populair. In onze omgeving zijn er niet zoveel. Het is ook een light trail, dat is een licht parkoers, heel mooi, door het varenbos in de stulp, waardoor iedereen het eens kan proberen”, zegt de 59-jarige Baarnaar, die zeven jaar geleden al in Zeeland en afgelopen zomer in Italië aan deze ondertussen intens populair onderdeel heeft deelgenomen.

Dat de BAV wintercup niet meer is doet niet alleen de atleten maar ook Heinis en Martens nog altijd veel pijn. ,,Bij iedereen hameren we altijd op veiligheid, daar konden we geen garantie meer op geven. Het parkoers was zo nu en dan zo slecht. Afblazen was niet het enige probleem. Het vinden van een nieuwe data bleek niet mogelijk. Tien jaar terug was er geen probleem. Toen hadden we duizend atleten. Je merkt nu aan het deelnemersaantal dat ze overal in Nederland kunnen lopen”, zegt Heinis. ,,Het loopt ook bij ons terug.” Dit weekeinde zijn er in heel Nederland al 37 lopen.

Bij de nieuwe plannen dacht de organisatie er even aan om dezelfde naam te gebruiken. ,,Iedereen kent het, maar het is niet eerlijk. De Wintercup verdien je door in minimaal twee van de drie wedstrijden het hardste te lopen.”

Afgelopen week heeft Heinis zelf het elf kilometer lange parkoers van de trialloop verkent. Waar het parkoers vroeger bij regenval helemaal doordrenkt was en atleten al voor de start onder de modder zaten lag het parkoers er nu perfect bij. Ook het parkoers van de 2500 meter en de tien kilometer, vier rondjes, was prima.

De plaatselijke favoriet Stefan Leeflang was verleden jaar, met zijn achtste plaats, de beste regionale atleet. Om deze klassering te evenaren moet het lid van BAV zondag echt hardlopen. Want naast Eduart Grob staat ook Gac’s jonge talent Hielke Hilberts op scherp. Ook hij verwacht hoge ogen te kunnen gooien.

Meer nieuws uit Sport Gooi

Meest gelezen