Premium

Gulle gaven voor najaarsactie Voedselbank

Gulle gaven voor najaarsactie Voedselbank
AH Westerwatering. Mieke Dolleman doneert levensmiddelen aan Geeske Schoen voor de Voedselbank Zaanstreek. Links Corrie Hartland.
© Foto Wim Egas
Zaandam

Hoewel Kerstmis nog ver weg lijkt, is het voor de Voedselbank Zaanstreek heel dichtbij. Er is dringend behoefte aan houdbare levensmiddelen en daarom wordt nu de najaarsinzameling gehouden; drie dagen lang in zes AH-supermarkten in Zaanstad.

Bij de ingang van de supermarkten delen vrijwilligers een ’boodschappenlijst’ uit, inclusief een kleine uitleg. Producten op de lijst zijn hard nodig om de winter door te komen. Albert Heijn zorgt dat er dagelijks winkelkarren klaar staan met daarin de gevraagde producten. Alles om het de klanten nog gemakkelijker te maken een steentje bij te dragen. Na betaling geven klanten hun bijdrage af aan de vrijwilligers. Via de bodedienst belanden ze in het centrale magazijn.

Nicolette de Leeuw is een van die vrijwilligers van de voedselbank en staat al een paar jaar achter elkaar bij de Albert Heijn in Westerwatering. Ze vertelt dat het de eerste jaren van dit initiatief allemaal nog wat stroef verliep. ,,Het is mooi om te zien dat het aantal gevers elk jaar groeit. Het leeft hier echt in de wijk. We hoeven het in principe eigenlijk aan niemand meer uit te leggen. Iedereen reageert enthousiast als ze zien dat we er weer staan.”

De supermarkt profiteert zelf natuurlijk ook van de extra artikelen die zij verkopen door de actie, maar helpen ook hard mee. Uit het magazijn worden karren vol met van alles en nog wat gebracht die de Voedselbank ook allemaal mag verdelen. Het leukste moment van de dag, wat Nicolette betreft, was een moeder die speciaal voor de voedselbank even langs huis is gegaan. „Ze had thuis nog een hoop babyvoeding liggen. Allemaal potjes die haar eigen kinderen niet lekker vinden. Die mevrouw is speciaal naar huis gegaan om het op te halen. Ze heeft de hele lading zó gedoneerd.’’

ZMC

Albert Heijn op de Zorgboulevard naast het ZMC beleeft voor het eerst de najaarsactie. Vorig jaar was de winkel nog niet geopend, kon het filiaal ook niet meedoen met de actie. De vrijwilligers zijn heel enthousiast over de opkomst daar. ,,Het is hier niet zo druk als voorgaande jaren bij de Vermiljoenweg, maar de inzameling gaat boven verwachting goed.’’

Een van de gulle gevers komt crackers en ontbijtkoeken brengen. „Ik geef eigenlijk altijd wel iets, als de actie loopt’’, vertelt ze. „Het is een kleine moeite en je maakt die mensen er zo blij mee. Ik kies altijd wel iets waarvan ik weet dat mijn eigen kinderen het ook lekker vinden”, legt ze uit.

’Niet slecht’

Die eigen keuzes zijn goed bedoeld, maar daar is de Voedselbank met wekelijks 260 voedselpakketten niet op ingericht. ,,Ontbijtproducten zijn weliswaar nieuw in het assortiment van de Voedselbank, maar als je afwijkt van het boodschappenlijstje moet je eigenlijk minimaal 260 stuks van hetzelfde hebben. Anders heeft de een wel en de ander niet’’, legt magazijnmeester Jan Jaasma uit. Hij is uitgesproken blij met de bijdragen van het winkelend publiek. ,,204 kratten levensmiddelen is helemaal niet slecht voor de eerste dag.’’

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen