Aandacht voor de werkende mantelzorger

Judit de Redelijkheid
Hoorn

’Werkende mantelzorgers’. Zo heet het project dat is uitgevoerd binnen de gemeente Hoorn. Het doel: handvatten bieden om beter om te gaan met de problemen die kunnen ontstaan als mensen hun werk met mantelzorg moeten combineren.

De cijfers liegen er niet om. Een op de zes werknemers in Nederland zorgt intensief voor een naaste. In de zorg is dat zelfs een op de vier. Uit onderzoek blijkt dat veel van die mantelzorgers er niet mee te koop lopen. ,,Zij proberen zo goed en zo kwaad als het kan werk, privé en zorg met elkaar te combineren”, aldus Jan Olijve van Kennisplatform Mantelzorg. ,,Vaak met kunst en vliegwerk. Werkgevers en collega’s zijn lang niet altijd op de hoogte van de stress die dit oplevert, waardoor het onderwerp ook niet besproken wordt.”

Pas als mensen zich steeds vaker ziek melden of hun functioneren in het geding komt, gaan de alarmbellen af. ,,De schade is dan meestal groot, zowel voor de werkgever als de werknemer. Schade die vaak voorkomen kan worden door het vinden van creatieve aanpassingen in een open gesprek met de leidinggevende en directe collega’s.”

Brochure

Om daarbij een helpende hand te bieden, heeft het kennisplatform in samenwerking met Vrijwilligerspunt en zorginstelling Omring de schouders onder het onderwerp gezet. Zo is er op de website www.ikzorg.nu een pagina aan gewijd. Daarnaast is er een brochure ontwikkeld, waar naast Hoorn ook de gemeente Medemblik gebruik van maakt. Hierin staat informatie over de mogelijkheden om werk en mantelzorg beter op elkaar af te stemmen. Ook zijn er tips in opgenomen voor collega’s van mantelzorgers. ,,Het is fijn als mensen weten waar ze terecht kunnen als ze ondersteuning nodig hebben.”

Lees verder: Alle tijd, zonder druk op de ketel

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen