Premium

Maagverkleining als oorzaak van ongeluk

Maagverkleining als oorzaak van ongeluk
© Foto ANP
Langedijk

Hij had voor het eerst sinds zijn maagverkleining - een jaar daarvoor - weer wijn gedronken op de dag dat hij met zijn Opel Zafira inreed op een stilstaande file bij Oudkarspel. Het Peugeotje waar hij met 70 kilometer per uur bovenop knalde, werd gelanceerd. Voorliggers zagen de auto op twee linkerwielen voorbijkomen, over de middenberm wippen en tientallen meters verderop - weer op vier wielen - uitrollen in de berm. De bestuurster raakte ernstig gewond.

Het ongeluk, op 12 april 2016, zorgde voor chaos op de kruising N245/Warmenhuizerweg: Twee zwaargewonden, twee lichtgewonden en flink wat blikschade.

Arbeidsongeschikt

Verdachte A.K. (63) uit Castricum, was een van de zwaargewonden: hij raakte arbeidsongeschikt. Door beenletsel kan hij amper staan. Donderdag hoorde hij een werkstraf van 120 uur, vier maanden voorwaardelijk celstraf en twee jaar rijontzegging tegen zich eisen.

De vraag die de rechters beantwoord probeerden te krijgen, was of K. zich ervan bewust was dat alcoholopname door het lichaam na maagverkleining versnelt, waardoor je eerder dronken kan worden. Bij een bloedtest in het ziekenhuis was een promillage van 0,9 aangetroffen, bijna het dubbele van norm van 0,5. K. had dus niet aan het verkeer mogen deelnemen. K. hield vol dat hij ’anderhalf glas wijn’ had gedronken bij zijn ouders, omdat zijn vader ’kankervrij’ was verklaard na een operatie. Verder hield hij vol dat hem in het ziekenhuis niet verteld was dat weinig alcohol bij een maagverkleining zo snel tot zo’n hoog promillage kon lijden.

Officier van Justitie M. Kramer noemde dat ongeloofwaardig. Ze wees er op dat de bestuurster van de Peugeot door hersenletsel nooit volledig zal herstellen. Doordat de zaak ruim twee jaar op de plank is blijven liggen, eiste ze geen onvoorwaardelijke celstraf. Uitspraak 2 november.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen