Gemeenteraad Medemblik wil resultaten woningbouwlobby

Wognum

Woningbouw, woningbouw en nog eens woningbouw. Dat is waar de partijen in de algemene beschouwingen in de gemeenteraad van Medemblik donderdagavond op hamerden. Wethouder Andrea van Langen krijgt de opdracht om er een tandje bij te zetten in de lobby met de provincie.

CDA’er Ed Meester noemde de provincie een ’hindermacht’, die lokaal beleid om woningen te bouwen dwarsboomt. Mark Raat (VVD) sprak laatdunkend over ’grachtengordelbeleid’ van de provincie als het gaat over woningbouw op het platteland.

Medemblik mag van de provincie tot en met 2026 slechts 1250 woningen bouwen. Daarvan is het overgrote deel ingevuld met plannen die al in de pijplijn zaten. Ondertussen is de woningmarkt compleet vastgelopen. Beleggers kopen woningen op voor huisvesting van migranten, Amsterdammers ontvluchten de prijzengekte in hun eigen stad, waardoor ook hier de prijzen omhoog gaan en jongeren in hun eigen dorp niets betaalbaars kunnen vinden.

De lobby om 40.000 woningen niet in Amsterdam te bouwen, maar in de regio Alkmaar/Noordkop/West-Friesland, heeft nog niets opgeleverd, constateerde Meester. ,,En u zit toch dicht op het vuur. Wanneer verwacht u antwoord?’’, vroeg hij. Wethouder Van Langen complimenteerde de PvdA, die de partijgenoten uit de Staten had uitgenodigd naar Medemblik. ,,We moeten de provinciale politiek hier naartoe halen. Dan zien ze dat er ruimte is om te bouwen.’’

De gemeenteraad stelde de begroting voor volgend jaar vast. Het vorige week genomen raadsbesluit over Abbekerk, dat een nieuw dorpshuis krijgt, plus een nieuwe basisschool, werd hierin nog eens bekrachtigd. PvdA’er Bert de Jong had, met een knipoog naar Prinsjesdag, een koffertje meegenomen met het opschrift ’tweede donderdag van november’. Er zaten chocolademunten in, waarmee zijn partijgenoot Dirk Kuipers (wethouder financiën) het gat maar moest dichten. Het was een grapje voor de bühne, want er was wel degelijk een voorstel van de politiek voor financiële dekking van het besluit.

Belangen

Ruimte voor zelfreflectie was er ook. Siem Zeilemaker (PWF) riep op om te stoppen met ad-hoc voorstellen. ,,Waar zijn we ook al weer voor gekozen als raadslid? Voor het algemeen belang van de burgers, niet voor de belangen van één kern of één clubje, want dan moeten we de namen van de partijen veranderen in Forza Wognum, Wervershoof, Abbekerk of welke kern dan ook.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen