Premium

Bouw ’Bierbrug’ Monnickendam van start

Bouw ’Bierbrug’ Monnickendam van start
De palen voor de nieuwe brug tussen het Prooyen en het Galgeriet zijn de waterbodem ingeboord.
© Foto Ella Tilgenkamp
Monnickendam

Een officiële naam is er nog niet voor de brug die straks het Galgeriet in Monnickendam moet verbinden met de binnenstad, maar sommige inwoners van de stad spraken al van de Bierbrug. Niet zo vreemd, want als je er straks vanaf het Prooyen overheen loopt, wandel je zo de Bierderij Waterland in.

Deze week werd begonnen met de bouw van de brug en als alles volgens plan verloopt is hij over een maand of vijf klaar voor gebruik. De aanleg neemt dus aanzienlijk minder tijd in beslag dan de hele discussie erover geduurd heeft.

Bekijk hier een video van de bouw (Facebookpagina Bierderij Waterland).

Die discussie was lang en soms heftig. Tegenstanders waren bang dat de brug ten koste zou gaan van te veel ligplaatsen voor boten en dat het voor schepen onmogelijk zou worden om te manoeuvreren. Ook was er de angst dat het bouwwerk een aantasting zou zijn van het beschermde stadsgezicht van Monnickendam. Een deel van de bezwaren werd ook weer ingetrokken en een ander deel werd door een onafhankelijke commissie ongegrond verklaard.

Schip

Zodoende konden in opdracht van de projectontwikkelaars Hoorne Vastgoed en BPD Ontwikkeling deze week de eerste palen het water in, waar straks de brug op komt te liggen. Ze werden de waterbodem ingeboord met behulp van een kraan op het schip Sam-Sam dat ligt aangemeerd langs het Galgeriet. ,,Als die klus geklaard is, kan worden begonnen met de plaatsing van de brugdelen, die in een fabriek worden geproduceerd’’, zo laten de projectontwikkelaars weten. ,,Omdat gekozen is voor prefab kan de bouwoverlast flink worden beperkt en is een snelle montage mogelijk. De brug is naar verwachting in april volgend jaar klaar en wordt alleen toegankelijk voor voetgangers en fietsers.’’

De komst van de brug was een harde eis van de gemeente Waterland in verband met de omvorming van het Galgeriet tot een nieuwe woonwijk met winkels, horeca en andere bedrijvigheid. Er komt onder meer een supermarkt. Volgens de gemeente moet de brug ervoor zorgen dat de nieuwe wijk en de bestaande binnenstad met elkaar worden verbonden en elkaar versterken. Zo moeten bijvoorbeeld bezoekers van de supermarkt gemakkelijk via de brug naar het oude stadshart kunnen wandelen of fietsen zodat de middenstand daar mee kan profiteren van de ontwikkelingen op het Galgeriet.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen