’Boycot de zorg-zzp’er’

Amsterdam

Zorginstellingen zitten in de rats over het explosief groeiende aantal zzp’ers. Directeur Ineke Huibregtsen van de Noord-Hollandse Prinsenstichting roept op tot een boycot.

,,Het ontwricht de teamstructuur”, stelt de directeur van de Purmerendse organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking in een brief. ,,Zorginstellingen, boycot daarom die bureaus en huur geen zpp’ers in.”

Door het enorme personeelstekort - in 2022 oplopend naar 125.000 - ligt werk voor het oprapen. ,,De zzp’er met ervaring met complexe patiënten komt met veel bombarie binnen als de superdeskundige en dat ondermijnt het zelfvertrouwen van vaste medewerkers.”

Vervelende diensten

Ook vice-voorzitter Jacqueline Joppe van Actiz, werkgeversvereniging in de ouderenzorg, is bezorgd. ,,Er blijven te veel vervelende diensten over voor vaste medewerkers. We moeten zeven maal 24 uur zorg leveren. Die beschikbaarheidsmentaliteit moet je hebben.” Joppe, zelf instellingsdirecteur, ziet ook personeel als zzp’er starten. ,,Maar dan huur ik ze uit principe niet in.”

Woordvoerster Karin Weerts van Nu’91, beroepsvereniging voor zorgwerknemers, noemt de boycot ’veel te kort door de bocht’. ,,Dit doet geen recht aan de inzet van zzp’ers, die gewoon hartstikke goede zorg leveren en ook vaak diensten draaien die niemand wil. Zonder zzp’ers komen roosters gewoon niet rond.” Lex Tabak van Solopartners, de branchevereniging voor zorg-zzp’ers: ,,Het is een hype, iedereen wordt zzp’er. Dat moet een wake-upcall voor werkgevers zijn.”

Lees ook: ’Halve teams gaan na een etentje verder als zorg-zzp’er’

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen