Consternatie over ’concentratiekamphek’ in Volendam

Consternatie over ’concentratiekamphek’ in Volendam
Het hek bij nieuwbouwwijk De Broeckgouw deed veel stof opwaaien omdat het sommigen aan Auschwitz doet denken.
© Wim Egas
Volendam

Volendammers buitelen op sociale media over elkaar heen over een ’concentratiekamphek’ dat de (nieuwbouw)wijk Broeckgouw scheidt van de rest van het dorp. Veel Volendammers zien er een gelijkenis in met het ’Arbeit macht frei’-hek bij concentratiekamp Auschwitz.

Vanaf het moment dat het gietijzeren hek op Broeckgouw is geplaatst - twee krullen met daartussen het jaartal 2018 - is er een heuse storm ontstaan op sociale media. Iedereen lijkt zijn mening te hebben en deze met alle liefde te willen delen met de rest van de wereld.

Volgens Cor Kwakman, woordvoerder van de gemeente Edam-Volendam, zijn het niet de bewoners van de Broeckgouw zelf die losgaan op internet en wisten ze wat ze kregen. „In de verkoopbrochure van de Broeckgouw was het hekwerk al opgenomen, inclusief impressie. Hier heeft niemand op gereageerd. Blijkbaar is het voor sommige mensen makkelijker om dat op sociale media te doen.”

Klassiek

In de verkoopbrochure staat een omschrijving van het doel van het hek en wordt gesproken over klassieke poorten. Maar het is dus behoorlijk omstreden en roept bij velen negatieve gevoelens op.

Het doet aan Auschwitz denken, mensen krijgen er nare associaties bij en Ben Kwakman maakt er een wrange woordgrap van: ’Arbeit macht Hypot-hek frei’, laat hij op een website weten.

Sandra (58), van origine een Amsterdamse die al jaren woonachtig is in Volendam, is het deels eens met de reacties op Facebook. „Ik was vooral verbluft bij het zien van de foto van het hek.’’, zegt zij. ,,Je kunt er een poll op loslaten, maar ik ben ervan overtuigd dat iedereen van mijn leeftijd of ouder, direct de associatie heeft met dat vreselijke kamp. Dan is er geen sprake meer van een mooi of lelijk hek. Dan zal je mening altijd gekleurd worden door de associatie die je ermee hebt.”

Nuance

Rick Engelen brengt met zijn reactie op Facebook enige nuance in de discussie. „Dat het een fysieke vergelijking is, wil niet zeggen dat de intentie hetzelfde is. Je hoeft het niet mooi te vinden, maar het is niet te vereenzelvigen met nazisme. Dat is kortzichtig.”

In een andere reactie geeft Engelen aan dat er wel ergere dingen zijn om je momenteel druk om te maken. Hij vindt de vergelijking met de voormalige Nazi-kampen ver gezocht: „Je moet al moeite doen om de vorm te vergelijken, laat staan de gedachte erachter. Er zijn naar mijn mening wel belangrijkere dingen om je druk over te maken”, aldus Engelen.

Meer nieuws uit Waterland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons