Debuut Carolien Spaans wordt theatervoorstelling

Carolien Spaans© Archiefsoto United Photos/Toussaint Kluiters

Leontien van Engelen
Haarlem

Het debuut van de Haarlemse schrijfster Carolien Spaans, Doet sneeuw pijn, wordt bewerkt tot theatervoorstelling.

Doet sneeuw pijn verscheen in augustus van dit jaar.

Carolien Spaans schreef het boek na het overlijden van haar man Jean Michel die in 2016 bij een ski-ongeluk om het leven kwam. Spaans bleef achter met hun toen zeven maanden oude zoontje Luuk.

Spaans vindt het vooral spannend, maar ook ’heel raar’, vertelt ze. Mijn allereerste reactie was ’wie gaat Jean dan spelen’, maar het wordt een monoloog met alleen een actrice, dus dat is prima.”

De solovoorstelling wordt geschreven door Roos Schlikker en Erris van Ginkel en geregisseerd door Benno Hoogveld. ’Doet sneeuw pijn’ is vanaf januari 2020 in de theaters te zien. Welke actrice de voorstelling gaat spelen wordt komend voorjaar bekendgemaakt.

,,Ik ben heel benieuwd wat ze ervan gaan maken’’, zegt Spaans. ,,Het is een heel integer gezelschap, maar ik vind het wel doodeng.’’

Ze is zelf niet betrokken bij de voorstelling. ,,Elke zin die in het boek staat is zó persoonlijk, ik zou het heel moeilijk vinden om me daar mee te bemoeien. Het boek wordt gebruikt als basis, maar de voorstelling wordt wat breder getrokken. ’’

Ze is heel nieuwsgierig hoe de voorstelling gaat worden. ,,Ik vind het een eer, maar het is ook wel heel raar want je geeft je verhaal helemaal uit handen. Ik heb er alle vertrouwen in, maar het is wel heel erg spannend. Ik denk dat ik het pas in januari 2020 leuk ga vinden’’, zegt ze met een lach.

Lees ook: Carolien Spaans’ debuut is monumentje, ’maar wel met wat duivenpoep erop’

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen