Lege kantoortorens in Alkmaar benut voor kamerverhuur aan ’spoedzoekers’

De kantoortorens aan de James Wattstraat en Voltastraat, waar straks kamers worden verhuurd.© Erna Faust

Martijn Gijsbertsen
Alkmaar

Twee leegstaande kantoortorens aan de James Wattstraat en Voltastraat in Alkmaar worden binnenkort verbouwd en omgetoverd voor tijdelijke kamerverhuur aan jongeren en ’spoedzoekers’.

Initiatiefnemer Flex Wonen NH, een bedrijf van de Alkmaarse vastgoedondernemer Bert Rotteveel, heeft hiervoor toestemming van de gemeente gekregen.

In totaal gaat het om vijftig kamers van tussen de 18 en 36 vierkante meter, die maximaal drieënhalf jaar verhuurd mogen worden. Huurders betalen een tarief vanaf 365 euro per maand.

Sleutel

,,Over een week start de aannemer’’, vertelt Rotteveel. ,,Die zorgt ervoor dat er op iedere verdieping keukens, douches en toiletten voor gezamenlijk gebruik komen. De kamers krijgen allemaal een aparte sleutel.’’

Begin 2019 worden de eerste bewoners in de torens naast het PEN-dorp en nabij het Noordhollands Kanaal verwacht.

Jongeren

Flex Wonen NH richt zich met name op jongeren en zogeheten ’spoedzoekers’.

Dat kunnen studenten zijn, maar bijvoorbeeld ook tijdelijke seizoenwerkers, mensen die in scheiding liggen, tijdelijk hun huidige huis uit moeten of financieel dusdanig in de knel zijn geraakt dat ze zich geen complete woning meer kunnen veroorloven.

,,We zijn in de zomer van 2016 een soortgelijk project in Limmen gestart, met ruim veertig kamers’’, aldus commercieel verhuurder Rotteveel.

Belangstelling

,,Daar was de belangstelling enorm, zaten we binnen de kortste keren vol en blijkt het een schot in de roos. In de praktijk is het voor veel huurders een tijdelijke oplossing, na verloop van tijd vliegen gebruikers weer uit.’’

Ook in Alkmaar is de interesse groot: na een bericht op Facebook hebben zich al enkele tientallen kandidaten aangemeld. ,,Dat ziet er veelbelovend uit.’’

Voor de gedateerde kantoortorens, waar voorheen onder meer ook een huisartsenpost in was gevestigd, zijn geen bedrijven als huurders meer te vinden.

Gesloopt

Op termijn zullen ze, afhankelijk van de planontwikkeling in de zogeheten Kanaaloeverzone, worden gesloopt ten faveure van nieuwe woningen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.