Premium

Groepje Zaankanters wil betogen tegen Zwarte Piet

Groepje Zaankanters wil betogen tegen Zwarte Piet
De discussie over Zwarte Piet wordt nu ook binnen Zaanstad gevoerd.
© ANP
Zaandijk

Een ’groepje Zaankanters die de koppen bij elkaar hebben gestoken’ wil op zaterdag 17 november tijdens de landelijke intocht een demonstratie tegen Zwarte Piet houden. Op Facebook staat sinds een paar dagen een oproep ’Inclusief Sinterklaasfeest Zaanstad’.

Het plan is om op de Zaanse Schans te gaan staan om twaalf uur, tegenover het podium. „Er zijn genoeg mensen, ook in de Zaanstreek, die vinden dat Zwarte Piet niet meer kan, en dat willen we laten zien’, zegt Anne, een ex-Wormerveerse die nu in Amsterdam woont. Haar achternaam is bij de redactie bekend.

„We zijn met een stuk of tien mensen, jong en oud, uit Zaandijk, Krommenie, Oostzaan”, zegt ze. „We gaan met borden staan als ’Oma zegt Zwarte Piet Niet’ en ’Zwarte Piet is racisme’. Maar we willen niet schreeuwen of stennis schoppen.”

De kans dat Zaanstad een demonstratie toestaat pal tegenover het podium is klein. De gemeente heeft iedereen die wil demonstreren gevraagd zich te melden voor overleg. Alleen op die manier kunnen betogers een plek langs de route krijgen. „Misschien melden we ons aan”, zegt Anne.

„Ik vind het vreselijk dat er anno nu nog steeds een racistische karikatuur bij een kinderfeest hoort. Ik ben al in de vijftig en ik heb vroeger nog meegemaakt dat Piet je bang maakte en met een Surinaams accent praatte. Het had echt alles te maken met mensen met een donkere afkomst”, zegt ze. Ze heeft zelf nooit met haar kinderen traditioneel Sinterklaas gevierd. „We hielden een speurtocht door het huis, we maakten tekeningen. Maar we gingen niet liegen dat Sinterklaas bestond. Mijn dochters willen het ook niet vieren.”

Tot nu toe zijn bij de gemeente alleen twee pro-Zwarte Pietendemonstraties aangemeld, van de NVU en van een groep Zaankanters rond Kevin Panen.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen