Extra schooluren in Poelenburg en Peldersveld

Zaanstad

In het programma van Actieplan Poelenburg wordt mogelijk een verlengde schooldag opgenomen. Het idee is nog pril maar werd toch alvast genoemd op de bewonersavond die Klankbordgroep Poelenburg maandag hield.

De verlengde schooldag houdt in dat vanaf groep vier leerlingen een uur per dag extra les krijgen. Daarbij gaat het voornamelijk om taalonderwijs, eventueel in een minder schoolse setting zoals spel of dramales. Aan het eind van de basisschool hebben de leerlingen op die manier ’anderhalf jaar extra scholing’ achter de rug.

Zaanstad is daarin geïnteresseerd geraakt na het zien van voorbeelden uit onder meer Rotterdam, waar goede resultaten zijn bereikt.

Programmamanager Marieke Sloep van Actieplan Poelenburg zei dat gisteravond op de bewonersavond in de Paus Joannesschool. De bedoeling is dat kinderen in Poelenburg en Peldersveld de Nederlandse taal beter gaan beheersen. Om dezelfde reden is de voorschoolse educatie in de wijk al met een half jaar vervroegd en gaan kinderen vanaf twee jaar al naar de speelzaal. Dat, zo bleek bij het uitrollen van het actieplan, kwam met moeite van de grond omdat er juist een achterstand en een wachtlijst was.

De verlengde schooldag is een initiatief van onder meer de scholen in de wijk, maar wordt niet door hen gefinancierd. De kans is zelfs groot dat met het oog op het tekort aan leraren, het niet de vaste juffen en meesters zijn die de extra uren les gaan geven.

Het plan is nog in ontwikkeling en zodra het rond is beslissen burgemeester en wethouders er over.

Taal

De achtergrond van de maatregel is dat veel van de problemen in Poelenburg en Peldersveld terug te voeren zijn op gebrekkige taalbeheersing. Bij het juist aanbieden van afval, tot het vinden van werk, is de taal vaak het struikelblok.

De misdaad in de wijk was een belangrijk deel van de bewonersavond. Bas Koops van de gemeente legde uit wat Zaanstad op dat gebied doet en vroeg bewoners om vooral de telefoon te pakken als zij iets zien dat niet in orde is. Zo zijn vier van de zes recent opgerolde hennepkwekerijen in de wijk, gevonden na een tip. Bas Bastiaans van Meld Misdaad Anoniem verzekerde de zaal dat nooit gemeld wordt van wie een melding afkomstig is.

Op verzoek van Gert Jan Welgemoed van de Klankbordgroep noemden bewoners hun grieven over hun wijk . Daarbij viel als rode draad het gebrek aan handhaving op.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons