’Overlast circuit Zandvoort zonder F1 al ondraaglijk’

’Overlast circuit Zandvoort zonder F1 al ondraaglijk’
Mei 2018: Max Verstappen tijdens driftdemo bij de Jumbo Familie Racedagen op het Circuit Park Zandvoort.
© ANP
ZANDVOORT

De geluidsoverlast van het circuit Zandvoort is zonder Formule 1-races al ondraaglijk voor de omliggende regio.

Jaarlijks zal er een miljoenenverlies geleden worden als Zandvoort weer Formule 1-races krijgt en op wegen naar Zandvoort zal het een chaos worden. Dat stelt het platform Rust bij de Kust, dat zich al langer verzet tegen de komst van het race-evenement.

Volgens de organisatie is nu al 240 dagen per jaar het racelawaai te horen in de westelijke delen van Haarlem, Bloemendaal, Heemstede en natuurgebied Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Lees hier: ’Formule 1-race in Zandvoort kan al in 2020’

Met de komst van de Formule 1 zal dat nog erger worden. ,,Enerzijds doordat deze formule meer lawaai maakt dan alle andere. En anderzijds door het mediacircus eromheen. Er zal drie dagen lang met helikopters gevlogen worden boven het stiltegebied. Dat zijn reporters van media om vanuit de lucht verslag te doen, maar ook bobo's die geen zin hebben om in de urenlange files te staan."

’Overlast circuit Zandvoort zonder F1 al ondraaglijk’
Prins Bernhard op het circuit van Zandvoort. Het racecircuit heeft van Formula One Management Limited, de eigenaar van Formule 1, een aanbod gekregen om in 2020 een race te organiseren.
© ANP

Volgens de belangenclub, met daarin Milieudefensie, wijkraden en natuurverenigingen, kost een verbouwing van het circuit 60 miljoen euro.

Rust bij de Kust wijst verder op een onderzoeksrapport van het economische onderzoeksbureau Decisio, dat eerder studie deed naar de haalbaarheid van het plan. Daaruit zou blijken dat exploitatie altijd verliesgevend zal zijn.

,,Jaarlijks wordt 10 miljoen verlies geleden. Omdat een licentie voor minstens vijf, maar meestal tien jaar wordt afgesloten, betekent dat dus nogmaals 100 miljoen euro benodigde subsidie. ,,Het zou een schande zijn als de overheid de jaarlijkse miljoenenverliezen ging bijleggen."

In het rapport staat ook dat de economische waarde van de komst van de Grand Prix voor Zandvoort nihil is en vergelijkbaar met een grote Albert Heijn. ,,Dat komt omdat het de strandgebonden inkomsten verdringt."

Meer nieuws uit Haarlem

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons