Premium

Alkmaarse taalfanaat jaagt op treintaal

Alkmaarse taalfanaat jaagt op treintaal
Selma Wagner verzamelt gekke uitspraken in de treincoupé.
© jjfoto.nl / Jan Jong
Alkmaar

Selma Wagner is geen alledaagse treinforens. Alleen al omdat ze oprecht houdt van de ritjes met de NS, merendeels tussen Amsterdam en haar woonplaats Alkmaar.

Ze zoekt de drukstbevolkte coupé op, dat is al vreemd. Haar mobiel gaat uit, blocnote en pen worden tevoorschijn gehaald en alle aandacht is op haar reisgenoten gericht. Hoe meer er gepraat wordt des te beter.

Ook bijzonder: vertragingen of omleidingen vindt ze prima. Het gemopper van haar medepassagiers levert een rijke oogst aan bizarre verhalen en onbedoeld grappige versprekingen op. Die kan ze dan weer aan haar collectie toevoegen.

Belletje

’Dat staat op mijn Netflix gebrand’. Of: ’Er ging nog geen belletje branden’. En: ’Zij hadden het schaamhaar op de kaken staan’. Duizenden van dit soort doldwaze taalcapriolen heeft ze in de afgelopen acht jaar genoteerd. Via de sociale media leidde het tot recent verschenen boekje ’Treintaal’.

Een ’taalfanaat’ noemt Wagner zich. Niet voor niets studeerde ze eerst Frans en daarna Nederlands en communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Toen ze daarna als freelance-communicatieadviseur en tekstschrijver aan de slag ging moest ze vaak met de trein. Het eerste wat haar toen opviel was het taalgebruik. ’Dat kost handen met klauwen’, hoorde ze. ’Ik val maar meteen met de voordeur naar binnen’. ’Dat valt zuur op je dak’. ’Ik had handzweetjes’.

Opgepropt

,,De gekste dingen hoor je, als je er op let. Prachtig vind ik ze. Vanuit mijn passie voor taal ben ik versprekingen gaan opschrijven en verzamelen. Gewoon met een boekje op schoot en een pen in mijn hand. Hoor ik mijn voor-, achter- of overbuurman iets raars zeggen, dan schrijf ik dat op. Hoe meer ik hoor, hoe leuker ik het vind. Ik sta dan ook liever opgepropt in een coupé waar volop gepraat wordt, dan dat ik een stiltecoupé riant kan zitten.’’

Vrijwel iedere treinrit leverde wel een pareltje op. Vrienden deden de suggestie ze op Instagram te zetten (@treintaal). Al snel had ze zo’n vijfduizend volgers en kwam het idee op om van een deel van de verzameling een boek van te maken.

De collectie is zo groot dat er ongetwijfeld nieuwe delen zullen volgen, zegt ze. Ze denkt ook aan een publicatie waarin de soms bizarre telefoongesprekken of dialogen met een medereiziger staan.

Remmingen

,,Je hoort ook de gekste gesprekken’’, zegt Wagner. ,,Vooral van bellers. Sommige mensen hebben het gevoel dat ze in een treincoupé alleen op de wereld zijn. Misschien komt het door de twee-aan-twee-opstelling in de coupé. Er zit niemand tegenover je. Misschien neemt dat remmingen weg.’’

,,Ik kon laatst bijna letterlijk een meisje volgen dat met haar vriendin belde over haar eerste seksavontuurtje. Bizar was ook een gesprek tussen twee mannen waarvan er een had besloten vegetariër te worden. Wat volgde was een discussie over vlees en de vleesindustrie die alle kanten uitging. Er wordt gelukkig nog veel gepraat in de trein. Mensen hebben vaak niets anders te doen. Dat speelt ook mee.’’

Lachen

Treintaal is bedoeld om te lachen, zegt Selma Wagner. ,,Maar tegelijk hoop ik ook dat mensen zich ook wat bewuster worden van hun taalgebruik. De spreektaal gaat snel. Zo snel dat iedereen in gesprekken wel eens onbewust taalfouten maakt. De opkomst van de sociale media heeft ertoe geleid dat we nog slordiger in het taalgebruik zijn geworden. Er wordt minder ’echt gepraat’, we weten wat de Nederlandse taal betreft vaak niet meer hoe het hoort.’’

Treintaal kost €7,95 en is in Alkmaar onder meer te koop bij Van der Meulen’s Boekhandel, Bruna en Anne & Max. Het boek is ook online te bestellen: www.treintaal.nl.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen