Schulpengat vaart sloop tegemoet

Schulpengat vaart sloop tegemoet
© Foto René Pop
’t Horntje

Iets voor de geplande vertrektijd van 6.40 uur voer de voormalige TESO-veerboot Schulpengat woensdagochtend voor de allerlaatste keer de Texelse veerhaven uit.

Het schip zou dinsdagavond al vertrekken, maar dat werd uitgesteld vanwege de verwachte storm. De TESO-bemanning vaart het schip nu langs de Noordzeekust naar Vlissingen en via het Kanaal van Gent naar Terneuzen naar de eindbestemming in Gent.

Bij sloop- en recyclingbedrijf Galloo wordt het materiaal van het schip de komende maanden voor tenminste 99% gerecycled, aldus TESO-directeur Cees de Waal. ,,TESO vindt het als maatschappelijke onderneming belangrijk dat de Schulpengat op een veilige en milieuvriendelijke wijze wordt ontmanteld. Daarom is gekozen voor Galloo, een door de Europese Unie erkend scheepsrecyclingbedrijf.’’

Het ’Texelse’ stuurhuis van de Schulpengat, dat wil zeggen de stuurhut die altijd aan de kant van het eiland was gepositioneerd, keert in 2019 terug op Texel. Het zal in de toekomst onderdeel gaan uitmaken van een expositie over TESO.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons