Westfriesgasthuis en Waterlandziekenhuis verkeren in grote financiële problemen

© Foto’s: Henk de Weerd, Ella Tilgenkamp, archieffoto’s
Hoorn

Het Westfriesgasthuis in Hoorn en Waterlandziekenhuis in Purmerend komen dit jaar diep in de rode cijfers terecht. De verwachting is dat het verlies oploopt tot negen miljoen euro, vorig jaar werd nog een miljoen euro winst gemaakt.

Volgens de financiële topman van het fusieziekenhuis, Hugo Keuzenkamp, wordt op verschillende onderdelen bezuinigd om binnen drie jaar weer uit de rode cijfers te zijn.

De beide ziekenhuizen, die na de jaarwisseling verder gaan als Dijklander Ziekenhuis, zijn dit jaar in de problemen gekomen omdat er veel extern personeel moest worden ingehuurd. De loonkosten voor dit personeel, dat van speciale uitzendbureaus komt, zijn meer dan het dubbele dan voor de eigen mensen betaald moet worden. ,,Alle ziekenhuizen kampen met dit probleem’’, zegt Keuzenkamp. ,,Omdat wij door de enorme krapte op de arbeidsmarkt te weinig vaste mensen kunnen krijgen, moeten wij die elders inhuren. Dat kost ons 3,5 miljoen meer dan begroot.’’

Lees ook: Ziekenhuis nu zelf ernstig ziek

Tevens haalt het ziekenhuis anderhalf miljoen euro minder uit subsidies voor specialistische opleidingen dan verwacht, en vallen de kosten voor diagnostiek anderhalf miljoen euro hoger uit. Door de fusie is er op verschillende afdelingen ook minder goed op het budget gelet dan gebruikelijk, zo stelt Keuzenkamp.

’Lastig moment’

,,Maar de fusie is niet de oorzaak van het diepe financiële dal waarin wij nu zitten, al komt het wel op een lastig moment zo kort na de samensmelting’’, zegt Keuzenkamp.

Donderdagmiddag werd bekend dat het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam vanwege grote financiële problemen failliet is verklaard door de rechtbank. Eerder op de dag gebeurde hetzelfde al met de IJsselmeerziekenhuizen in Emmeloord en Dronten. ,,Zo erg is het bij ons zeker niet, wij zitten niet op een zinkend schip’’, zegt Keuzenkamp.

Lees ook: Westfriesgasthuis en Waterlandziekenhuis verder als Dijklander Ziekenhuis

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen