Aantal stakingen naar recordniveau

Aantal stakingen naar recordniveau
Amsterdam

Het aantal stakingen is in 2017 gestegen naar het recordniveau van 32. Daarmee gingen 306.000 arbeidsdagen verloren.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Niet geheel toevallig komt het CBS hiermee naar buiten op 1 mei, de Dag van de Arbeid. In vergelijking met 2016 werd vorig jaar zeven keer meer een werkstaking gehouden, waarmee het totaal op 32 kwam. Het vorige record is uit 1961 toen 43 stakingen werden gehouden. De echte klapper was 1921 met 299 stakingen.

Nog opvallender dan de stijging van het aantal stakingen, was het effect van die stakingen. Er werd vaker langduriger gestaakt en er waren meer mensen bij betrokken. Het aantal verloren arbeidsdagen steeg van 19.200 naar 306.000 en het aantal stakers van 11.000 naar 147.000.

Winsten

De actiebereidheid is de laatste jaren sowieso aan het toenemen. ,,Het gaat economisch goed en de bedrijven verdienen goed. Alleen zien we dat niet terug in hogere inkomens en meer echte banen’’, benadrukt de FNV. De bond voert al langer strijd voor meer echte banen, ofwel minder uitzendkrachten en flexcontracten en meer personeel in vaste dienst. Bovendien is vaak de werkdruk te hoog.

Volgens het CBS werd in procent van de gevallen gestaakt vanwege een conflict vanwege de nieuwe cao. Bij werkonderbrekingen ging het meestal om andere geschilpunten en de rest draaide om loonconflicten. Opvallende stakingen waren het afgelopen jaar bij afhandelaars op Schiphol, bij KLM, de NS, Holland Casino, het distributiecentrum van Jumbo, bij Bakkersland en de vleeswarenfabrieken Zwanenberg en Unox.

Onderwijs

De meest omvangrijke stakingen waren die in het basisonderwijs. Uit onderzoek blijkt ook dat de helft van de leerkrachten in het basisonderwijs niet tevreden is over het salaris. Een jaar was nog maar een kwart ontevreden. In het voortgezet onderwijs is 18 procent ontevreden met het salaris en in de overige beroepen was dat 22 procent.

Ook dit jaar is begonnen met enkele grote stakingen. Opnieuw in het onderwijs, maar ook bij de bagage-afhandeling op Schiphol en in het streekvervoer.

2a62bb44-4c83-11e8-b917-1f3665cb427c.pdf

Meer nieuws uit Nieuws

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.