’Met Bello naar zee; de tramlijn Egmond-Alkmaar-Bergen in beeld’

Alkmaar

Wie na al de aandacht van de Alkmaarsche Courant  voor de tramlijn van Alkmaar naar Bergen aan Zee nog niet genoeg heeft van Bello, kan tot het einde van dit jaar terecht bij het Regionaal Archief in Alkmaar.

Daar is een expositie ingericht die een beeld schetst van de roemruchte geschiedenis van de tramlijn. Het Regionaal Archief doet dat aan de hand van foto's, blauwdrukken, ansichtkaarten en filmbeelden. Bijzondere aandacht verdienen de voorwerpen van museum Het Sterkenhuis uit Bergen en de schaalmodellen van de stations Bergen-Binnen (van particulier Mart Henneke) en Bergen aan Zee (van modelspoorclub Alkmaar). Deze modules, schaal 1:87 geven een natuurgetrouw tijdsbeeld van beide stations in respectievelijk de jaren '50 en de jaren '30.

De 'Bello' is voor veel mensen nog altijd synoniem voor een gezellig dagje naar het strand in Egmond of Bergen. In 1905 reden de eerste trams vanuit Alkmaar naar Egmond aan Zee en Bergen-Binnen. Vanaf 1909 reden de trams ook door naar Bergen aan Zee. De naam Bello is overigens niet specifiek gebonden aan deze tramlijnen, maar werd al in het oosten van het land gebruikt. 'Bello' komt van het bellende geluid dat de tram maakte, als een dorp gepasseerd werd.

Ondanks de grote populariteit, moest de tram halverwege de jaren '50 wijken voor de goedkopere autobusdienst. De tramdienst naar Egmond was in 1937 al opgeheven. Onder grote belangstelling reed de Bello op 31 augustus 1955 voor het laatst tussen Alkmaar en Bergen.

Deze tentoonstelling is de laatste in dit gebouw aan de Hertog Aalbrechtweg 5 in Alkmaar. Begin 2012 verhuist het Regionaal Archief Alkmaar naar de voormalige Ambachtsschool aan de Bergerweg.

Meer nieuws uit Nieuws

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.