Langgestraften krijgen toch meer vrijheden

Langgestraften krijgen toch meer vrijheden
Jan S. zit al acht jaar in Zuyder Bos in Heerhugowaard.
© Foto Erna Faust
Den Haag

Meer langgestraften krijgen dit najaar in de gevangenis Zuyder Bos in Heerhugowaard ruimere vrijheden. Zij mogen in een aparte ruimte vrij rondlopen, koken, groenten verbouwen en sporten.

Met die aankondiging haalde de landsadvocaat dinsdagmiddag de angel uit een kort geding dat door een gedetineerde was aangespannen. „Drie jaar geleden begon een pilot van een half jaar en iedere keer werd die verlengd. Maar daarmee is rechtsongelijkheid ontstaan binnen de gevangenis”, benadrukte de advocaat van de gedetineerde.

Zeven langgestraften doen sinds 2014 mee met het project zelfredzaamheid. Dat is vooral ontstaan uit noodzaak om te kunnen bezuinigen. Personeel komt immers maar vier keer per dag langs om te kijken of alles goed gaat. Pas tegen acht uur in de avond gaat de celdeur weer op slot. „Ze kunnen zoveel luchten als ze willen en wel drie keer per dag sporten. De andere langgestraften mogen maar drie keer per week sporten, één keer per dag luchten en moeten aan het eind van de middag de cel in. Die pilot mag wel doorgaan, maar de andere gevangenen moeten dezelfde rechten krijgen”, eiste gedetineerde Jan S. in de Haagse rechtszaal.

De 55-jarige crimineel vindt het steeds moeilijker om bij de schoolklassen die hij in de gevangenis voorlichting geeft, te praten over gelijkheid. „Daarom heb ik deze zaak ook voor de andere langgestraften aangespannen. Zelf wil ik niet eens aan de pilot meedoen, want ik wil mantelzorger worden van een levenslang veroordeelde man die terminaal is. Ik hoop dat hij dan niet wordt overgeplaatst.”

Moord

Zelf zit hij al acht jaar in Heerhugowaard. In 2001 en 2006 was hij al veroordeeld voor bankovervallen en zat hij in Duitsland vast. Later kwam daar nog 18 jaar voor moord bij. In Heerhugowaard heeft hij het begin van de pilot meegemaakt. „De toenmalige gevangenisdirecteur wilde niet dat ik daaraan zou deelnemen. Een select groepje moest het succesvol maken. Maar het duurt al drie jaar. Dan kan je dat geen proef meer noemen.”

Ook de bezwaarcommissie in de gevangenis, waar Jan S. eerst zijn beklag deed, meende dat de pilot eindig moest zijn. Tot verrassing van S. en zijn advocaten werd nu opeens aangekondigd dat het project na de zomer op grotere schaal wordt ingevoerd. Over de randvoorwaarden wordt nog gesproken.

Of straks alle langgestraften meer vrijheden krijgen, beslist de rechter op 7 juni.

Meer nieuws uit Nieuws

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons