Zwart-wit: Meer dan ooit

Zwart-wit: Meer dan ooit

De belangstelling voor de Nationale Dodenherdenking was dit jaar groter dan ooit. Op televisie bekeken liefst 5 miljoen Nederlanders de speciale uitzendingen van NOS en RTL4, beduidend meer dan vorig jaar. Ook de vele herdenkingen in dorpen en steden leken dit jaar drukker bezocht.

Wat maakt het dat 72 jaar na dato zoveel mensen een herdenking van de Tweede Wereldoorlog nog altijd de moeite waard vinden om bij stil te staan? Is het de nabijheid van oorlog en onvrijheid aan de buitengrenzen van Europa die ons doen beseffen hoe kwetsbaar onze vrede is? Of is het de even opgelaaide discussie over de aard van de herdenking dat zovelen letterlijk twee minuten stil wilden staan?

Het deze week door de activistische Amsterdamse dominee Rikko Voorberg geopperde idee om op 4 mei voortaan ook de recent verdronken bootvluchtelingen te herdenken, werd weliswaar breed afgewezen, het zorgde er wel voor dat het in de media ook dit jaar weer veel over de zin van deze herdenking ging. En waar het bij die andere bedreigde traditie – van 5 december – steeds meer moeite kost om de noodzaak van de onveranderlijkheid uit te leggen, lukt dit bij 4 mei telkens zonder enig probleem. Dat dit nooit meer mag gebeuren, is elke Nederlander duidelijk. Meer dan ooit.

Meer nieuws uit Nieuws

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons