Nabestaanden planten bomen herdenkingsbos MH17 in Vijfhuizen

Nabestaanden planten bomen herdenkingsbos MH17 in Vijfhuizen
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en de ambassadeur van Australië Brett Mason planten bomen voor het herinneringsbos, een onderdeel van het Nationaal Monument MH17.
© ANP
Vijfhuizen

Afzetlint klappert in de wind, de N205 klinkt zaterdags en even verderop trainen wat jeugdteams bij voetbalclub DSOV. Maar het gezelschap bij het toekomstige Nationaal Monument MH17 is zaterdagochtend muisstil.

Dit weekeinde werd de laatste hand aan het monument gelegd. Een plechtig, emotioneel moment. De nabestaanden van de 298 slachtoffers van vluchtramp MH17 plantten een boom, ter nagedachtenis aan hun verloren dierbaren. Over drie maanden zal het herdenkingsbos, 298 bomen in de vorm van een lint, in volle bloei staan.

Nabestaanden planten bomen herdenkingsbos MH17 in Vijfhuizen

Met het monument wordt ’letterlijk ruimte gemaakt’, zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken, die de eerste boom plantte, die voor de piloot. Het bos zal uiteindelijk zo’n 2 hectare omvatten. „Maar ook maken we figuurlijk ruimte. Voor verdriet en herinnering. Dat doen we met liefde en met groot ontzag voor de moed van de nabestaanden”, zei Koenders. Bij het planten van de bomen voor de omgekomen bemanningsleden mocht de pers aanwezig zijn, de rest van de dag brachten nabestaanden in beslotenheid door.

Elf soorten

Het is de afsluiting van een fase, zegt directeur Evert van Zijtveld, van stichting Nationaal Monument MH17. Niet dat rouwen ooit ophoudt, maar nabestaanden hebben nu een plek waar ze heen kunnen. „Jaarlijks zal hier de nationale herdenking gehouden worden. En verder kunnen individuele nabestaanden hier naartoe wanneer ze willen. Het is een open plek, vrij toegankelijk”, zegt hij. Zelf zal hij geregeld troost zoeken in Vijfhuizen. Ook voor zijn kinderen Robert-Jan (18) en Frederique (19), en zijn schoonouders zullen straks bomen bloeien.

Landschapsarchitect Robbert de Koning ontwierp het monument. „Het doel was iets ’levends’ te maken”, zegt hij. „Iets dat met de seizoenen meebeweegt. In ieder seizoen zal iets ander te zien zijn, of in bloei staan.” Het bomenlint telt elf verschillende soorten.

Naast een monument zal het bos ook een recreatiegebied zijn, waar mensen uit de buurt vrij kunnen wandelen en recreëren. Dat was de wens van de nabestaanden. „Iedereen mag zelf betekenis geven aan de manier waarop ze dit bos gebruiken. We wilden iets teruggeven aan de samenleving”, zegt Van Zijtveld. Als dank voor het medeleven vanuit die samenleving.

Nabestaanden planten bomen herdenkingsbos MH17 in Vijfhuizen

Precies drie jaar na de ramp, op 17 juli dit jaar, zal het bomenlint onthuld worden. Dan staat het volledig in bloei en hebben nabestaanden een plek om te verwerken. „Ik hoop dat er mettertijd ruimte komt voor sprankjes nieuw licht. Dat door de takken van deze 298 bomen weer zonnestralen zullen schijnen op de paden van dit bos en in al die levens die zo tragisch veranderd zijn”, sprak minister Koenders tot besluit.

Buk-raket

Op 17 juli 2014 werd vlucht MH17 van Malaysia Airlines neergehaald door een Buk-raket boven Oekraïne. Alle 298 passagiers en de bemanning kwamen om het leven. Naast minister Bert Koenders waren ook de ambassadeurs van Maleisië en Australië aanwezig, net als de voorzitter van Malaysia Airlines. De meeste inzittenden, 193, hadden de Nederlandse nationaliteit. Onder de slachtoffers bevonden zich 28 Maleisiërs en 27 Australiërs.

Het Nationaal Monument MH17 is het derde monument in de gemeente Haarlemmermeer. Bij Schiphol-Oost ligt het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Schipholbrand in 2005. Bij Zwanenburg wordt het neerstorten van een vliegtuig van Turkish Airlines in 2009 herdacht.

Sam Trompert

Meer nieuws uit Nieuws

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons