Mars moet wetenschap uit verdomhoekje halen

Mars moet wetenschap uit verdomhoekje halen
De mars werd vorig jaar al in Canada gehouden.
Amsterdam

Wetenschappelijk onderzoek zit in het verdomhoekje. Niet alleen omdat op budgetten wordt gekort, maar vooral omdat burgers en politici wetenschappelijke uitkomsten niet meer als feit zien, maar als slechts een mening.

„Dat is niet goed voor het functioneren van de democratie”, meent Bart Verheggen. Deze inwoner van West-Friesland is klimaatwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam. Juist de feiten die deze onderzoekers aandragen, doen mensen als president Trump af als onzin. Maar hij wijst ook op landen als Hongarije en Turkije waar wetenschappers onder vuur liggen. „In Nederland is het gelukkig niet zo erg, maar onwetenschappelijke geluiden klinken wel steeds luider en onze onderzoeken worden afgedaan als slechts een mening.”

Belang

Reden genoeg om in Nederland voor het eerst op 22 april mee te doen met de mars voor de wetenschap. Die wordt in Amsterdam gehouden op het Museumplein. „In totaal 605 steden in de hele wereld doen mee. Nu al een enorm succes en een goed middel om de politiek en de burgers te wijzen op het belang van wetenschap”, vult Klodiana-Daphne Tona aan. Zij is hersenonderzoeker bij de Universiteit Leiden.

„Ik sta er niet voor het belang van de wetenschappers, maar voor dat van burgers. We leven in een samenleving met steeds meer fake nieuws. Wie kan je dan nog vertrouwen? De wetenschap! Die werkt volgens vaststaande methodes en regels voor onderzoek. Het is diepgravend en kan worden aangevallen door collega’s. Als er dan een onderbouwde uitkomst op tafel ligt, dan is dat de waarheid. Niet een mening”, benadrukt Tona, die momenteel veel onderzoeken doet naar stress. „Zodat we daarmee de maatschappij kunnen helpen. Ook politici moeten besluiten kunnen nemen op basis van wetenschappelijke feiten.”

Social media

Dat de wetenschap in het verdomhoekje zit, heeft volgens Verheggen ook te maken met de sociale media. „Wie op internet informatie zoekt over vaccinaties, vindt binnen tien seconden ook bronnen die beweren dat vaccinaties gevaarlijk zijn of niet nodig. Onzin, maar het staat er wel. Dat zie je ook in de klimaatdiscussie. Wanneer mensen als Trump of een luchtvaartonderneming als Ryanair de klimaatverandering als onzin afdoen, dan doen ze dat omdat het ze financieel of ideologisch goed uitkomt. Dat zie je ook met feiten over roken of drinken. Wanneer 99 wetenschappers het met elkaar eens zijn, pikken tegenstanders en media juist die ene afwijkende mening er uit. Dat verwijt ik de media.”

Iedereen

Klimaat en gezondheid liggen het meest onder vuur, omdat het kan leiden tot nieuwe overheidsmaatregelen. Maar wetenschap betekent ook dat er nieuwe medicijnen, telefoons, vliegtuigen of behandelingen komen. Wetenschap treft iedereen. Dat wil Museum Boerhaave uit Leiden laten zien met een wetenschapswandeling langs 22 informatiepanelen. Informatie over baanbrekende uitvindingen en prikkelende kwesties als antibiotica, stamcellen, bluetooth, de microscoop, kunstnier, gender en democratie. „Wetenschap grijpt in ons dagelijks leven in”, onderstreept directeur Dirk van Delft. „Fundamenteel ongebonden onderzoek moet je niet inperken. Geef wetenschap de ruimte.”

De Mars voor Wetenschap vindt zaterdag plaats op het Museumplein in Amsterdam. Tussen 12 en 16 uur betreden wetenschappers en een dj het podium. In twee grote tenten geven wetenschappers uitleg over hun onderzoeken, kunnen bezoekers experimenten uitvoeren en geven universiteiten, hogescholen en musea informatie. Voor kinderen zijn er speciale activiteiten.

Meer nieuws uit Nieuws

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons